VEH twijfelt aan beweringen Hypotheekclaim

Geplaatst op 02 feb 2016 , bijgewerkt 02 feb 2016, 14:45

Duizenden hypotheekoverstappers zijn voor tienduizenden euro's gedupeerd door verkeerd of onvolledig hypotheekadvies. Dit stelt de stichting Hypotheekclaim na eigen onderzoek. Vereniging Eigen Huis twijfelt sterk aan de beweringen van de stichting.

Volgens de claimclub gaat het om huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek verruilden voor een annuïteitenhypotheek. Adviseurs zouden overstappers niet hebben gewezen op de fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor januari 2013. Die maand werd de strengere hypotheekregelgeving van kracht.

'Wij herkennen de misstanden die stichting Hypotheekclaim schetst niet', zegt Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'Incidenteel zal vast eens een verkeerd advies zijn verstrekt, maar wij hebben geen enkele aanwijzing dat dit op grote schaal is gebeurd.'

Het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïtaire variant, kan goede redenen hebben. Voorheen leek een aflossingsvrije hypotheek een voordelige keuze zonder grote risico's. Door de crisis, dalende huizenprijzen of tegenvallende opbrengsten van een beleggingsverzekering, is dat beeld bij veel consumenten veranderd. Daarbij mag bij een verhuizing een aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de nieuwe woning. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis raadt hypotheekoverstappers die twijfelen aan het destijds verstrekte advies aan contact op te nemen met hun adviseur. De volgende vier vragen moeten dan aan de orde komen: 

  • Wat was destijds de aanleiding om de lopende hypotheek te veranderen?
  • Als er sprake is van een verlenging van de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek, waarom koos de adviseur hiervoor? 
  • Heeft u destijds een netto-lastenoverzicht ontvangen waarin de lasten van de bestaande hypotheek worden afgezet tegen die van de nieuwe? 
  • Zijn de fiscale gevolgen van de hypotheekwijziging met u besproken? 

Meer informatie
Lees meer over het oversluiten van uw hypotheek