Gemeenten willen duidelijkheid salderen

Geplaatst op 27 jun 2016 , bijgewerkt 28 jun 2016, 11:00

De gemeente Amsterdam roept minister Kamp van Economische Zaken op duidelijkheid te verstrekken over de salderingsregeling. Nu stellen huiseigenaren de aanschaf van zonnepanelen vaak uit, omdat ze niet weten wat er met de regeling gaat gebeuren. 

De 32 grootste gemeenten, Bouwend Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis staan achter de Amsterdamse oproep. 

Wie met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, kan stroom terugleveren aan het net. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte stroom, wordt met de energierekening verrekend. Dit wordt salderen genoemd. Door de zogenoemde salderingsregeling wordt zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk. 

Evaluatie

Volgend jaar wordt duidelijk of de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen vanaf 2020 verandert. De Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho wil dat Kamp de salderingsregeling niet pas in 2017 maar nog dit jaar evalueert.

Ook zou Kamp volgens de wethouder consumenten investeringszekerheid moeten verschaffen: zij zouden tot minimaal 2030 moeten kunnen salderen. Mocht de minister de bestaande regeling willen aanpassen, dan vereist dit grote zorgvuldigheid, aldus Choho. 

In december vorig jaar vroegen Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond bij Kamp al om meer salderingszekerheid. Beide organisaties deden daarbij enkele aanbevelingen om de regeling toekomstbestendig te maken. 

VEH: geef consumenten meer salderingszekerheid