Nibud: verruim hypotheeknormen in 2017

Geplaatst op 27 okt 2016 , bijgewerkt 27 okt 2016, 16:00

Huizenkopers kunnen volgend jaar wat meer lenen. Als het aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ligt tenminste. De hypotheeknormen kunnen volgens het Nibud omhoog, omdat huishoudens komend jaar iets meer ruimte hebben in hun budget.

Door belastingverlagingen en een lage inflatie is de koopkracht de afgelopen twee jaar toegenomen. Daarnaast zijn de rentestanden momenteel laag, wat meer ruimte geeft om te lenen. In een voorbeeld van het Nibud kan iemand met een bruto inkomen van 50.000 bij een rente van 2,75% komend jaar maximaal € 233.318 lenen. Dit jaar is dat nog € 224.540.

Het Nibud waarschuwt er in zijn adviesrapport wel voor dat de maandlasten toenemen als de rente weer stijgt. Daarom adviseert het de overheid om bij een hypotheek met een rentevaste periode van minder dan tien jaar uit te blijven gaan van een rente van 5%. De maximale hypotheek is dan lager.

Tweeverdieners


Tweeverdieners kunnen als het aan het Nibud ligt komend jaar meer lenen dan eenverdieners met hetzelfde inkomen. Het verschil in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en eenverdieners wordt elk jaar groter. Daarom stelde het instituut vorig jaar al voor om het tweede inkomen stapsgewijs meer te laten meetellen. 

De ruimte die een huishouden heeft voor woonuitgaven is volgens het Nibud het bruto inkomen min belastingen en premies, en overige kosten voor levensonderhoud. Deze overige kosten moeten ook betaalbaar blijven na het afsluiten van een hypotheek. 

Motie


Eerder deze week nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin Erik Ronnes (CDA) de oproep doet de regels voor het verstrekken van een hypotheek te versoepelen. Zodat starters makkelijker een huis kunnen kopen. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarschuwen daar juist voor. Zij dringen erop aan mensen minder te laten lenen om de grote Nederlandse hypotheekschuld terug te dringen.
 
Lees meer:
Persbericht Nibud (27 oktober 2016)
Welke regels gelden er bij hypotheekverstrekking?
Bereken uw maximale hypotheek