'Handhaaf salderingsregeling tot 2023'

Geplaatst op 09 dec 2016 , bijgewerkt 09 dec 2016, 09:22

De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen moet tot minstens 2023 blijven bestaan. Daartoe dienden de Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) donderdag een motie in. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd dat de salderingsregeling tot 2020 niet verandert. Wat na dat jaar met de regeling gebeurt, maakt hij in de loop van 2017 bekend.

Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen moeten gedurende de periode van het Energieakkoord, dus tot 2023, investeringszekerheid krijgen, vinden Vos en Van Tongeren. Volgens hen bestaat er veel onzekerheid rond de salderingsregeling.

Wie met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, kan stroom terugleveren aan het net. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte stroom, wordt met de energierekening verrekend. Dit wordt salderen genoemd. Door de zogenoemde salderingsregeling is zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk.

Update 14 december 2016: 

De Tweede Kamer nam de motie van De Vos en Van Tongeren aan. Het is nu aan de regering of zij de motie ook daadwerkelijk overneemt. 

Meer informatie 

Gemeenten willen duidelijkheid over salderingsregeling

VEH: Geef consumenten salderingszekerheid