Kamp: 'Slimme meter moet meer besparen'

Geplaatst op 26 jan 2017 , bijgewerkt 26 jan 2017, 16:00

Netbeheerders en energieleveranciers moeten de communicatie rondom de slimme meter verbeteren, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Daarnaast gaan overheid, leveranciers, installateurs en netbeheerders afspraken maken over hoe zij consumenten beter kunnen helpen met het besparen van energie.

Alle huishoudens krijgen voor 2020 een slimme energiemeter aangeboden. Dit zou moeten leiden tot grootschalige energiebesparing voor huishoudens. Uit onderzoeken van het Planbureau voor de leefomgeving en van Vereniging Eigen Huis bleek vorig najaar dat de daadwerkelijke besparing flink tegenvalt. De periodieke verbruiksoverzichten die de consument op basis van de slimme meter krijgt zijn niet duidelijk. Ook gebruiken weinig huishoudens een energieverbruiksmanager die ze meer inzicht in hun verbruik zou kunnen geven.

Overheid, leveranciers, installateurs en netbeheerders gaan nu in een convenant afspraken maken over hoe zij met hulp van de slimme meter en aanverwante producten consumenten beter kunnen helpen met het besparen van energie.

De Vereniging is blij dat de communicatie rondom de slimme meter wordt aangepakt. Daar is nog veel te winnen. Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen: “Gelukkig ziet de minister ook in dat er werk gemaakt moet worden van de vaak ondermaatse verbruikskostenoverzichten. De consument kan vaak weinig met deze cijferbrij. De overzichten moeten veel beter aansluiten op wat consumenten echt tot besparing aanzet.”

De Vereniging plaatst nog wel wat vraagtekens bij het convenant dat moet leiden tot meer energiebesparing. Van der Veen: “Er ligt een grote kloof tussen de technische mogelijkheden en de dagelijkse praktijk en wensen van de consument. Ook hier moet goed gekeken worden naar het feitelijke gedrag, wat het gaat kosten en wat het de consument en de energietransitie gaat opleveren.”

Meer informatie: