Rol NAM beperkt tot betalen

Geplaatst op 04 apr 2017 , bijgewerkt 04 apr 2017, 16:00

Vanaf 31 maart 12.00 uur trekt de NAM zich terug uit het schadeproces voor afwikkeling van gasschade. Dat meldde Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders afgelopen vrijdag.

Schades die na dat tijdstip worden gemeld, worden vanaf 1 juli door het Centrum Veilig Wonen (CVW) afgehandeld volgens een nieuw protocol. Een nog aan te wijzen onafhankelijke Commissie Schade (COS) beslist over de schade en het schadebedrag. 

Alle bewoners die op deze ‘knipdatum’ een schademelding hadden openstaan, krijgen een eenmalig aanbod om met een voucher ter waarde van 1500 euro de schade te laten herstellen. De NCG presenteert dit plan als een ‘schone lei’. Vereniging Eigen Huis en Groninger Gasberaad maakten vrijdag een plan voor een Schone Lei bekend dat een stuk verder gaat dan de ‘schone lei’ van de NCG. Zo gaat het plan van beide organisaties uit van een garantiefonds, gevuld door de staat, waaruit in eerste instantie alle gemelde schade direct wordt hersteld en vervolgens op de NAM wordt verhaald. 

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een schadeproces waarbij de rol van de NAM zich beperkt tot betalen. Belangenbehartiger Groningen Steven Wayenberg: ‘Of de nieuwe opzet zal helpen om het vertrouwen van de Groningers te vergroten, zal voor een groot deel afhangen van de kaders die de commissie meekrijgt, de gehanteerde methode en de instrumenten die ze tot hun beschikking krijgen. Dat dit onder de invloedsfeer van de NCG plaatsvindt, helpt hierbij niet. Alders heeft niet meer zo veel krediet bij de Groningers. Er moet daarom niet te vroeg worden gejuicht. Het CVW heette ook onafhankelijk te zijn, maar moest werken volgens strakke kaders en richtlijnen. Al zouden ze het gewild hebben, ze konden en mochten niet anders opereren dan ze deden. Vereniging Eigen Huis zal er daarom scherp op letten dat bij de uitwerking de belangen van de mensen met schade  voorop gesteld worden. De nieuwe commissie die de schades zal toekennen moet dan ook werkelijk onafhankelijk zijn van de bij de gaswinning betrokken partijen en voldoende mandaat krijgen.’

Meer informatie