Kleine hypotheek mag niet extra worden belast

Geplaatst op 18 mei 2017 , bijgewerkt 18 mei 2017, 15:30

Huiseigenaren moeten bij hun belastingaangifte altijd de eigenwoningschuld en de aftrekbare rente opgeven, vindt staatssecretaris Wiebes van Financiën. Vereniging Eigen Huis is het hier niet mee eens.

Voor mensen die hun hypotheek grotendeels hebben afbetaald, betekent dit dat zij mogelijk tot honderden euro’s per jaar meer belasting moeten gaan betalen.

Wet Hillen

De Wet Hillen bepaalt dat mensen nooit meer belasting over hun huis hoeven te betalen dan zij aan renteaftrek ontvangen. Tot 2013 konden huiseigenaren, met een inkomen in de hoogste belastingschijf (in 2017 is dat vanaf € 67.073) hun hypotheekrente nog aftrekken tegen maximaal 52%. Sindsdien gaat daar ieder jaar een half procent vanaf. Daardoor kan de situatie ontstaan dat er belasting moet worden betaald als het eigenwoningforfait gelijk of hoger is dan de aftrekbare rente. Voorheen was dat niet het geval. Voor een eigenaar van een woning met kleine hypotheek zal het financiële nadeel jaarlijks steeds verder oplopen.

Blok versus Wiebes

Voormalig minister Blok (Wonen) zei vier jaar geleden in de Tweede Kamer dat mensen er zelf voor kunnen kiezen om hun betaalde hypotheekrente niet op te geven, om zo de negatieve gevolgen van de belastingcorrectie te ontlopen. Recente uitspraken van staatssecretaris Wiebes staan haaks op deze toezegging van de minister. Volgens Wiebes is er hierbij helemaal geen keuze en is iedereen verplicht om altijd zowel de hypotheekschuld als de aftrekbare kosten op te geven.

Antwoord minister is leidend

Vereniging Eigen Huis heeft het kabinet om opheldering gevraagd. De vereniging is van mening dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat het kabinet altijd met één mond spreekt. Daarom vindt de vereniging dat staatssecretaris de toezegging van de minister moet nakomen. Eventuele juridische obstakels moeten worden weggenomen. Vereniging Eigen Huis stuurt een brief aan het Kabinet waarin dit standpunt wordt bepleit.