Kamer wil betaalbare NHG

Geplaatst op 20 dec 2017 , bijgewerkt 20 dec 2017, 15:00

Een meerderheid in de Tweede Kamer roept de regering op te onderzoeken hoe starters straks toch een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Vereniging Eigen Huis vindt dat de premie omlaag moet.

Wie een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heeft een lagere hypotheekrente en loopt minder risico wanneer de lening niet kan worden terugbetaald. De eenmalige NHG-premie bedraagt 1 % van de woningwaarde.

Vooral starters de dupe

In 2018 kunnen huizenkopers maximaal 100 % van de woningwaarde lenen. Wie dan een hypotheek wil afsluiten met NHG, zal de premie dus uit eigen zak moeten betalen. Vooral voor starters met weinig eigen geld is dit vaak een probleem.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt hoe starters de NHG-premie straks toch kunnen bijlenen in de hypotheek. Daarnaast wil de Kamer dat de regering haast maakt met de evaluatie van de NHG en onderzoekt of de premie omlaag kan.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt al langer dat de premie die kopers betalen voor de zekerheid van NHG te hoog is. Het idee om de premie mee te financieren is sympathiek, maar de vereniging blijft van mening dat het probleem bij de bron aangepakt moet worden en dat de NHG-premie fors naar beneden kan.

Meer informatie