Vertraging gas en elektra bij nieuwbouw

Geplaatst op 23 feb 2018 , bijgewerkt 22 feb 2018, 12:22

Door een tekort aan technici moeten nieuwbouwkopers vaak weken tot maanden langer wachten op de sleutel van hun woning. Netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen van elektra en gas niet aan. Vereniging Eigen Huis doet een dringende oproep aan minister Ollongren om onderzoek te doen en oplossingen te vinden.

Zonder nutsaansluitingen is een huis nog niet gereed voor bewoning en kan een huis niet worden opgeleverd. Daarom doet Vereniging Eigen Huis een dringende oproep aan minister Ollongren om onderzoek te doen en oplossingen te vinden.

Termijn nutsaansluitingen zelden gehaald

Wettelijk moeten netbeheerders binnen achttien weken na de aanvraag de aansluitingen bij een nieuwbouwwoning in orde hebben. Die termijn wordt nu zelden gehaald, zo blijkt uit de vele klachten die de vereniging de laatste maanden hierover hoort.

Tekort aan technici

Netbeheerders hebben te maken met een forse toename van het aantal aanvragen voor nieuwe aansluitingen. Door een tekort aan technici moeten consumenten vaak langer wachten. De bouwer is klaar met de woning, maar omdat elektra (en gas) niet zijn aangesloten kan de woning niet worden opgeleverd. 

Nieuwbouwkoper maakt extra kosten

Nieuwbouwkopers kunnen nergens met hun klacht terecht en kunnen niemand tot snelheid manen. De bouwtermijnen die de bouwer opneemt in de contracten worden over het algemeen zo ruim gesteld dat er zelden sprake is van een bouwtijdsoverschrijding. 

Nieuwbouwkopers kunnen daarom geen vergoeding claimen als de oplevering vertraging oploopt, maar krijgen wel te maken met extra lasten, zoals de huur van een tijdelijke woning. Afspraken met keuken- en vloerenleveranciers en stukadoors moeten vaak worden afgezegd. Ook hoort de vereniging vaak over logistieke problemen voor gezinnen met schoolgaande kinderen.