Participatiehandvest Vereniging Eigen Huis voor alle nieuwe gemeenteraden

Geplaatst op 30 mrt 2018 , bijgewerkt 30 mrt 2018, 14:46

Alle nieuwe gemeenteraden ontvangen deze dagen het Participatiehandvest van Vereniging Eigen Huis. Hierin staan zes spelregels voor een goede samenwerking tussen inwoners en gemeenten bij bouwprojecten in de woonomgeving. De vereniging vraagt de nieuwe gemeentebestuurders om het handvest op te nemen in het coalitieakkoord en zo de samenwerking met hun burgers te verbeteren.

In alle gemeenten vinden inwoners dat zij veel te weinig worden betrokken als er bouwplannen op stapel staan die het karakter van hun woonwijk dreigen te veranderen. In een onderzoek van Vereniging Eigen Huis gaven 17.000 leden niet meer dan een 4,4 als waardering voor de mogelijkheden die zij van hun gemeente krijgen om mee te praten en denken bij bouwprojecten. Voor de nieuwe gemeenteraden en bestuurders is informeren, betrekken en rekening houden met de belangen van bewoners dan ook een van de belangrijkste opdrachten.

Bouwprojecten die het wonen in een wijk of gemeente veranderen roepen in het hele land veel vragen op en zorgen vaak voor hoog oplopende emoties. Het gaat dan vaak over de bouw van nieuwe woningen, de aanleg van wegen en de plaatsing van hoogspanningsmasten en windmolens. Als het aan de mensen zelf ligt, werken zij juist veel nauwer samen met hun gemeente. Het Participatiehandvest biedt daarbij praktische hulp: www.eigenhuis.nl/participatiehandvest

Meer informatie