Cv-installateurs geven vrijwel nooit energieadvies

Geplaatst op 02 jul 2018 , bijgewerkt 02 jul 2018, 08:50

Maar liefst 95,5 % van de installateurs adviseert zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de cv-ketel, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Een gemiste kans, vindt de vereniging.

Zodra een oudere cv-ketel moet worden gerepareerd of vervangen, is in veel woningen een wereld aan energie te winnen. Vereniging Eigen Huis wil dat de kwaliteit van voorlichting en advisering door installatiebedrijven en cv-monteurs snel op orde komt.

Huiseigenaren worden van alle kanten aangespoord om hun woning te verduurzamen. Vereniging Eigen Huis wil dat cv-installateurs hun verantwoordelijkheid nemen en klanten bij het (twee)jaarlijks onderhoud of bij de vervanging van een cv-ketel adviseren over duurzame alternatieven. Dit wordt nog belangrijker zodra bekend wordt wanneer een wijk van het aardgas af gaat. Van de ruim 4,5 miljoen eigen woningen stookt nu nog 86 % op gas. 

Adviesmoment wordt bijna altijd gemist

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de energiebesparingsadviezen die cv-monteurs en installatiebedrijven hun klanten geven. Ruim driekwart van de 1.414 ondervraagde eigenwoningbezitters heeft vorig jaar een cv-installateur over de vloer gehad, maar in slechts 1 op de 8 gevallen werd gesproken over duurzame alternatieven voor de oude cv-ketel.

Áls werd gesproken over energiebesparing en verduurzaming, dan was dit in 2/3 van de gevallen op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 1/3 van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv-ketel. Dit is 4,5 % van alle contacten met de installateur.

Klant verwacht energieadvies van cv-monteur

Ruim 70 % van de huiseigenaren verwacht dat de installateur adviseert over de mogelijkheden, kosten en subsidies van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Hoewel consumenten weten dat installateurs daar een commercieel belang bij hebben, is er veel vertrouwen in de kwaliteit van het advies. Maar liefst 80 % van de huiseigenaren die wél hierover met zijn installateur heeft gesproken, is daar tevreden over.

Warmtepomp nog geen goed alternatief voor cv-ketel

Twee derde van de Nederlanders zegt de komende drie jaar nog niet te zullen kiezen voor een alternatief voor de cv-ketel zoals een (hybride) warmtepomp. Als de huidige ketel moet worden vervangen, kiest de helft voor een zuinigere ketel. 

Doorslaggevend voor die keuze is de hoge prijs van een warmtepomp. Daarnaast zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek, mogelijke lawaaioverlast en noodzakelijke aanpassingen in huis zoals meer en betere isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen

Uit het onderzoek van de vereniging blijkt dat slechts 20 % begrip heeft voor een verplicht duurzaam alternatief als hun cv-installatie in de toekomst moet worden vervangen. 

Meer informatie