VEH: Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing

Geplaatst op 23 jul 2018 , bijgewerkt 14 aug 2018, 14:20

Huizenkopers krijgen bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijk toegestane 106 % willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers.

Een kleine 30 % wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag die kan oplopen tot meer dan een half procent.

Ontdek direct waar u wel of geen extra geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen (pdf)

Vereniging Eigen Huis roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij. De vereniging schrijft hierover een brief aan minister Ollongren.

Meer lenen mag wel, maar lukt vaak niet

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 % van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Vereniging Eigen Huis onderzocht deze mogelijkheid bij 31 geldverstrekkers. Maar liefst zeven daarvan doen hier niet aan mee: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank.

Tien anderen berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. 'Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant', zegt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Veertien geldverstrekkers laten zien hoe het wel moet: daar kan een huizenkoper wel extra lenen om de nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt. 

SNS hypotheek veel duurder door energiebesparing

Iemand die een woning koopt met een waarde van € 300.000 kan maximaal € 318.000 lenen, mits het extra geld wordt besteed aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij SNS betalen klanten hiervoor de hoogste renteopslag. Deze bank berekent over de gehele hypotheek maar liefst 0,55 % boven op de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten € 1.750 (bruto) stijgen. 

Terugverdienen met isoleren

Een huis met een energielabel F komt na dak-, gevel- en vloerisolatie en met HR++glas in aanmerking voor energielabel B. Deze investering kost ruim € 17.000 voor een gemiddelde tussenwoning. De eigenaar die deze verbeteringen uitvoert zal zijn jaarlijkse energierekening met ruim € 1.300 zien dalen.

Maar bij SNS gaat de netto hypotheeklast door de renteopslag ruim € 1.000 omhoog (40,85 % tarief inkomstenbelasting). Van de Velde: 'De mogelijkheid om het geld dat je in isolatie hebt gestopt terug te verdienen, gaat dan in rook op. Je terugverdientijd loopt namelijk op tot meer dan 50 jaar.'

Meer informatie

Ontdek waar u wel of geen extra geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen (pdf)

Bekijk het fragment op NPO Start (item start op 07.50 minuten)