Woningmarktvertrouwen: de rek is er uit

Geplaatst op 12 nov 2018 , bijgewerkt 12 nov 2018, 12:45

Door de hoge prijzen en de kleine keuze in het woningaanbod zien steeds meer mensen hun kansen slinken om een eerste eigen huis te kunnen kopen, of om te verhuizen naar een volgende woning.

De rek lijkt er bij steeds meer kopers uit te zijn. De Eigen Huis Marktindicator staat met 103 punten dan ook nog maar nét positief. Ook andere indicatoren zoals de Conjunctuurindicator en het Consumentenvertrouwen, beiden van het CBS, zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. 

Betaalbaarheid verslechtert

Een jaar geleden vond nog bijna 40% van de Nederlanders het een gunstige tijd om een woning te kopen. Dat is nu nog maar 17%. Veel mensen zeggen dat de betaalbaarheid van woningen verslechtert omdat hun inkomen niet evenredig meestijgt met de huizenprijzen en de economische groei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 42% van de Nederlanders het nu een slecht moment vindt om een huis te kopen. 
Koopwoningen zijn in oktober 2018 gemiddeld maar liefst 9,3% duurder dan een jaar geleden. Vooralsnog is het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht, alleen de lage hypotheekrente werkt enigszins verzachtend op het kopers sentiment.