Hoeveel energiebelasting betaalt u in 2019?

Geplaatst op 20 dec 2018 , bijgewerkt 20 dec 2018, 14:00

In 2019 stijgt de energiebelasting op gas en elektra met ruim 26 %. Volgens de overheid vallen de effecten mee, volgens Vereniging Eigen Huis is dat niet het geval.

Door de belastingstijgingen betaalt een gemiddeld huishouden met een eigen woning volgend jaar ruim € 160 extra aan diverse energiebelastingen. Dat is 26 % meer dan in 2018. 

Hoe hoog wordt uw energiebelasting?

Vereniging Eigen Huis heeft een simpele en gratis online rekentool gemaakt. Op basis van het eigen jaarverbruik aan gas en elektra kan iedereen zien hoe hoog de energiebelasting is die in 2019 moet worden betaald.  

Huishoudens gebruiken meer dan de overheid denkt

De overheid gaat uit van een lager energieverbruik dan Vereniging Eigen Huis. Dat komt omdat de overheid een gemiddeld verbruikscijfer berekent van alle huur- en koopwoningen bij elkaar, inclusief zeer energiezuinige en ‘0 op de meter’ nieuwbouwwoningen.

Het gemiddeld verbruik valt dan met 2.500 kWh elektriciteit en 1.100 kuub gas erg laag uit. Bovendien gaat de overheid ervan uit dat het gemiddelde energieverbruik jaarlijks daalt doordat er steeds meer zeer zuinige nieuwbouwwoningen bij komen. 

Vereniging Eigen Huis gaat uit van recente verbruikscijfers van het CBS. Die zijn hoger dan de cijfers van de overheid. Volgens het CBS verbruikte een huishouden met een eigen woning in de afgelopen jaren gemiddeld 3.300 KWh elektra en 1.470 m3 gas. Voor veel mensen die in dezelfde woning blijven wonen, met dezelfde cv-installatie, zal dit verbruikscijfer in 2019 nauwelijks veranderen.