VEH: optimisme onder huizenkopers is er wel af

Geplaatst op 25 mrt 2019 , bijgewerkt 25 mrt 2019, 14:00

Het hoge consumentenvertrouwen in de woningmarkt is flink afgenomen. In februari staat de Eigen Huis Marktindicator voor het eerst sinds 4,5 jaar op een neutrale waarde van 100 punten.

De marktindicator van Vereniging Eigen Huis bereikte in november 2016 nog een vertrouwenspiek van 121 punten. Daarna zette een geleidelijke daling in. Dat kwam vooral doordat er steeds minder woningen te koop kwamen, waardoor er voor veel kopers ook steeds minder te kiezen viel. Dit schrale aanbod en de hoge woningvraag hebben ertoe geleid dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Hierdoor worden veel woningen voor huizenzoekers onbetaalbaar.

De grens van wat mensen over hebben voor een eerste of volgend eigen huis lijkt nu te zijn bereikt. Dit wordt bevestigd door de cijfers van het Kadaster. Koopprijzen van bestaande woningen zijn in februari 2019 ten opzichte van het jaar daarvoor nog wel met 7,5 % gestegen, maar ook deze stijging neemt af. 

Veel mensen verwachten dat de prijsstijgingen van koopwoningen zullen afnemen. Dit gevoel draagt bij aan het geleidelijk afnemende consumentenvertrouwen. Vereniging Eigen Huis verwacht hierdoor dat het aantal woningtransacties dit jaar verder zal afnemen.

Meer informatie