Salderingsregeling verlengd tot 2023, daarna afgebouwd

Geplaatst op 26 apr 2019 , bijgewerkt 26 apr 2019, 11:14

De salderingsregeling voor consumenten met zonnepanelen wordt verlengd tot 2023 en daarna tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Dit maakte minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eind april bekend. Vereniging Eigen Huis is in beginsel positief, maar heeft nog wel vragen over de uitwerking. 

Wiebes schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 geleidelijk wordt afgebouwd. Het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, wordt elk jaar iets minder. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvangen zonnepanelenbezitters van de energieleverancier alleen een vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom. Volgens Wiebes is dat in 2031 het geval. 

Terugverdientijd 

De regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2023 aanschaffen, de investering in 7 jaar terugverdienen. Voor consumenten die na 2022 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn.

Slimme meter 

Om de regeling mogelijk te maken is een digitale of slimme meter nodig,  zodat duidelijk is hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren. De eerder aangekondigde terugleversubsidie, die de salderingsregeling moest gaan vervangen, is van tafel. 

Vragen over uitwerking

Vereniging Eigen Huis is in beginsel positief over de aangekondigde maatregel maar heeft nog wel vragen. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur energie bij Vereniging Eigen Huis: ‘De aanschaf van zonnepanelen is voor veel consumenten een mooie manier om bij te dragen aan de zo gewenste energietransitie en tegelijkertijd verlagen ze met zonnepanelen hun energienota.’ De vereniging is daarom positief gestemd dat de aantrekkelijke salderingsregeling wordt verlengd. Van der Veen: ‘De grote vraag is wel hoe de regeling na 2022 onder aan de streep uitpakt en welke garanties zonnepanelenkopers krijgen over de terugverdientijd.’ Waarschijnlijk worden huishoudens verplicht een digitale of slimme meter in huis te nemen. Van der Veen: ‘We zijn benieuwd hoe de minister dit wil gaan vormgeven en of dit ook te handhaven is. Over deze zaken gaan we met het ministerie in gesprek.’