VEH: vertrouwen in woningmarkt blijft licht negatief

Geplaatst op 10 mei 2019 , bijgewerkt 10 mei 2019, 11:14

In april blijft de Eigen Huis Marktindicator staan op 99 punten, net onder de neutraalwaarde van 100. Vorige maand sloeg het vertrouwen in de woningmarkt voor het eerst in 4,5 jaar om van positief naar licht negatief. 

Het negatieve sentiment wordt beïnvloed door ervaringen en verwachtingen ten aanzien van de kans op een stijgende hypotheekrente, de hoge huizenprijzen en de onveranderd moeilijke omstandigheden voor kopers.

Het hoogtepunt van het consumentenvertrouwen was tussen augustus en november 2016, toen de Eigen Huis Marktindicator een score van 121 punten noteerde. Hoewel het consumentenvertrouwen sinds september 2017 licht afnam, is de huidige stand nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde van 88 punten gemeten over de jaren van 2004 tot heden.

Ongunstig moment om te kopen 

In april 2019 zeggen vier op de tien Nederlanders het geen gunstig moment te vinden om een huis te kopen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal negatief gestemden gegroeid. Toen was 1 op de 3 negatief over het kopen van een huis. De oorzaken zijn onveranderd: de krapte in het aanbod en de  slechtere betaalbaarheid van woningen. Dit geldt niet alleen  voor koopstarters maar ook in  steeds meerdere mate voor doorstromers. Het gevolg is dat het vertrouwen en de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt verder onder druk is komen te staan.

Over de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis heeft samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de Eigen Huis Marktindicator ontwikkeld. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten en onderscheidt zich hiermee van de algemene consumentenvertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Eigen Huis Marktindicator baseert zich op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De peiling heeft vooral betrekking op belangrijke zaken voor de huizenmarkt, zoals de huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente. De Eigen Huis Marktindicator geeft het consumentenvertrouwen weer in een cijfer, waarbij 100 als neutraalwaarde geldt. Het hier weergegeven cijfer betreft een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. 

Meer informatie