Asbestdakenverbod verworpen

Geplaatst op 04 jun 2019 , bijgewerkt 04 jun 2019, 16:15

Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 juni het wetsvoorstel van het kabinet verworpen. Ook uitstel van het verbod naar 2028, waarmee staatssecretaris Van Veldhoven de Eerste Kamer over de streep hoopte te trekken, mocht niet baten. Eerder ging de Tweede Kamer wel akkoord.

Net als Vereniging Eigen Huis vinden veel Eerste Kamerleden het wetsvoorstel ondoordacht, te rigoureus en overhaast. Het kabinetsplan zou mensen die hun asbesthoudende dak moeten vervangen op hoge kosten jagen, zonder dat zij en beroep kunnen doen op adequate financiële steun of hulp bij de uitvoering. Vereniging Eigen Huis heeft hier de politiek steeds op gewezen gesteund door haar leden die in de uitvoeringspraktijk nu al tegen onoverkomelijke uitvoeringsproblemen aanlopen.

Onuitvoerbaar

In ongeveer de helft van de gemeenten is nu nog niet eens bekend om hoeveel woningen het gaat en waar die staan. Daardoor zou alles neerkomen op vrijwilligers en andere voortrekkers in de buurt. De wet zou daardoor voor veel huiseigenaren onuitvoerbaar zijn.

Eerst plan, dan verplichting

Met het verwerpen van het wetsvoorstel is het kabinet  weer aan zet. Voor de vereniging moet er eerst een véél beter doordacht plan van aanpak komen. Zo’n plan moet mensen daadwerkelijk helpen en niet met een vaak onbetaalbare en onuitvoerbare verplichting in problemen brengen.

Gezondheidsrisico

Deskundigen verschillen sterk van mening over de reële gezondheidsrisico’s van asbesthoudende daken. Vereniging Eigen Huis heeft hierover geen oordeel en is niet tegen het verwijderen van asbestdaken.