Tweede Kamer wil geen verklaring studieschuld bij hypotheekaanvraag

Geplaatst op 05 jul 2019 , bijgewerkt 05 jul 2019, 16:22

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over het besluit van de Tweede Kamer om starters bij het aanvragen van een hypotheek niet te verplichten om een DUO-verklaring te overleggen over een studieschuld. 

Hiermee wordt een starter voor een dilemma geplaatst: verzwijgen van de schuld en een huis kunnen kopen met een niet verantwoorde hypotheek of eerlijk zijn en daardoor mogelijk niet kunnen kopen. 

De Kamer houdt dit dilemma in stand en komt niet met een oplossing. Het verzwijgen van een studieschuld gaat op termijn voorspelbaar voor problemen zorgen. Daarom wil de vereniging dat de Minister op haar oorspronkelijke voorstel doorzet. 

Vervelende consequenties

Het blijft bij veel geldverstrekkers mogelijk om een studieschuld bij een hypotheekaanvraag te verzwijgen. Dit kan vervelende consequenties hebben. Zo zal de Nationale Hypotheekgarantie een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop niet kwijtschelden en bij een betalingsachterstand zal een bank of andere geldverstrekker zich minder soepel opstellen zodra blijkt dat de klant oneerlijk is geweest over zijn financiële verplichtingen.

Eigen verklaring 

Uit een rondgang van de vereniging onder 31 geldverstrekkers blijkt dat de helft aan de klant een eigen verklaring vraagt over een studieschuld. Dit geeft iemand de mogelijkheid om een studieschuld achterwege te laten en zo een hogere hypotheek af te sluiten. Dertig procent van de banken en andere geldverstrekkers vraagt klanten nu al om een verklaring van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de openstaande studieschuld te overleggen. Eerder zei minister Ollongren dat een dergelijke DUO-verklaring eenvoudiger moest worden. Daarmee wilde zij het opzettelijk verzwijgen van een studieschuld bij een hypotheeklening tegen gaan.  

Inconsequent

Het besluit van de Tweede Kamer staat haaks op het uitgangspunt dat dat kopers veilig en verantwoord moeten lenen. Daarbij hoort dat zowel het inkomen als de uitgaven (inclusief verplichtingen zoals het aflossen van een studieschuld) moeten worden opgegeven. De gegevens over inkomen en vaste uitgaven moeten ook kunnen worden geverifieerd. 

Voorbeeld

Een starter heeft een studieschuld van € 25.000. Indien de schuld onder het nieuwe leenstelsel is opgebouwd, wordt bij de aanvraag van een hypotheek rekening gehouden met een financiële verlichting van 112,50 per maand (0,45% van de studieschuld over een periode van 35 jaar). Hierdoor kan de starter ruim 30.000 euro minder aan hypotheek krijgen.