Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing nog steeds

Geplaatst op 05 aug 2019 , bijgewerkt 05 aug 2019, 09:30

Vorig jaar toonde Vereniging Eigen Huis aan dat de helft van de geldverstrekkers het verduurzamen van de woning bij de aankoop frustreert. Recent onderzoek van de vereniging laat zien dat er sinds vorig jaar weinig veranderd is.

Teleurstellend, vindt de vereniging. Met alle aandacht die er is voor het verduurzamen van woningen mag van geldverstrekkers verwacht worden dat in ieder geval de bestaande mogelijkheden worden aangeboden.

Extra lenen onaantrekkelijk

Het is wettelijk toegestaan om maximaal 106 % van de woningwaarde te lenen om de woning te verduurzamen. Nog steeds biedt een kwart van de 35 onderzochte geldverstrekkers deze mogelijkheid niet aan. Bij 46% van de geldverstrekkers die dat wel doen, betalen consumenten een forse renteopslag.

Energiebespaarbudget niet aangeboden  

Ook het energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt nog steeds niet door alle geldverstrekkers aangeboden. 13 van de 35 geldverstrekkers maken geen gebruik van deze regeling. 

Het energiebespaarbudget stelt kopers, die op het moment van de koop nog niet weten welke energiebesparende maatregelen ze willen treffen, in staat om alvast geld te reserveren om op een later moment te verduurzamen. Ook hier geldt een maximum van 106% van de waarde van de woning.

Oproep aan geldverstrekkers

Geldverstrekkers die de bestaande regelingen niet aanbieden zijn ING, Aegon en Argenta. De vereniging vindt het teleurstellend dat bestaande financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van woningen niet door alle geldverstrekkers worden aangeboden. De vereniging dringt er bij de geldverstrekkers op aan om deze regelingen zo snel mogelijk aan te gaan bieden.

Alternatief

Kopers die niet bij hun bank terechtkunnen voor een aanvullende lening kunnen overigens wel terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) of bij hun gemeente als deze de duurzaamheidslening aanbiedt.