Vertrouwen in woningmarkt licht omhoog

Geplaatst op 13 sep 2019 , bijgewerkt 13 sep 2019, 15:41

Nederlanders keken in de maand augustus iets positiever naar de woningmarkt. De stemmingsindicator steeg met 1 punt naar 102 punten. Daarmee zet het voorzichtige optimisme van vorige maand zich voort. Dit blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet. 

Dit blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet. 

Starters zien weinig mogelijkheden

Ruim de helft (53%)van de koopstarters vindt het nu geen goede tijd om een huis te kopen. Dit percentage is in een jaar tijd iets gegroeid (+10%). De hoge prijzen, de slechte betaalbaarheid en het beperkte aanbod van te koop staande huizen maken het voor starters nog steeds erg lastig om een passende woning te vinden. Van de doorstromers vindt een kwart het nu een ongunstige tijd om een ander huis te kopen. Opvallend is dat maar liefst 80% van de mensen in de randgemeenten rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weinig vertrouwen heeft in het vinden van een betaalbare woning.

Lage hypotheekrente is prettig, maar je koopt er geen huis mee

De huidige lage hypotheekrente heeft een positief effect op het consumentenvertrouwen. Vorig jaar dacht nog meer dan de helft van de Nederlanders dat de hypotheekrente zou gaan stijgen. Het tegenovergestelde is gebeurd; de rente het afgelopen jaar alleen maar verder gedaald. Nu denkt 40% van de Nederlanders dat de hypotheekrente de komende 12 maanden op het huidige lage niveau zal blijven. Dat houdt de maandlasten van een nieuwe hypotheek op papier weliswaar prettig laag, maar door het tekort aan woningen lopen de huizenprijzen zo hoog op dat een eigen huis voor veel mensen onbetaalbaar wordt.