Rechtszaak over te hoge boeterente hypotheken

Geplaatst op 29 nov 2019 , bijgewerkt 29 nov 2019, 15:00

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond voeren een rechtszaak tegen Delta Lloyd. De zaak draait om de te hoge boeterente die klanten vóór 14 juli 2016 betaalden voor het oversluiten van hun hypotheek naar een lagere hypotheekrente. Woensdag 27 november was de zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Tijdens deze zitting konden de beide partijen, vergezeld door hun advocaten, hun standpunten toelichten. Uitkomst was dat partijen de rechtbank uiterlijk 11 december moeten laten weten of ze er alsnog onderling zijn uitgekomen of dat er een vonnis moet komen.

Leidraad

Toezichthouder AFM kwam in maart 2017 met een leidraad die aangeeft hoe de banken en andere geldverstrekkers de boeterente moeten berekenen. Klanten die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben overgesloten, worden na herberekening volgens deze richtlijn gecompenseerd, als blijkt dat de betaalde boeterente te hoog is geweest. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond willen echter dat ook consumenten die voor die datum een te hoge boeterente hebben betaald, worden gecompenseerd. Eerder kwam de Volksbank met een goede regeling die klanten tot 5 jaar voor 14 juli 2016 compenseert.

Uitspraak

Als partijen niet met elkaar tot overeenstemming komen, streeft de rechtbank ernaar om op 15 januari uitspraak te doen.

Meer informatie