Vereniging Eigen Huis over het Klimaatakkoord

Geplaatst op 20 dec 2019 , bijgewerkt 20 dec 2019, 11:32

De uitwerking van de enorme verduurzamingsoperatie van woningen zal niet alleen haalbaar en betaalbaar moeten zijn, de overheidsplannen moeten huiseigenaren ontzorgen en een reëel handelingsperspectief bieden. Dit heeft Vereniging Eigen Huis in een brief laten weten aan het Klimaatberaad van de overheid.

De vereniging let scherp op een realistische uitwerking van het Klimaatakkoord. Daarom zal de vereniging de uitwerking van de klimaatplannen toetsen op verleiden in plaats van verplichten, op woonlastenneutraliteit, ontzorging en zeggenschap voor huiseigenaren. De vereniging vindt het positief dat deze uitgangspunten in het klimaatakkoord terugkomen.

Zorgen over betaalbaarheid 

Bij een recente ledenraadpleging werden deze uitgangspunten van het Klimaatakkoord door 80 % van de respondenten onderschreven. Er zijn ook grote zorgen, vooral over de gevolgen voor het wonen, de kosten van maatregelen en de betaalbaarheid. De onzekerheid daarover is onder huiseigenaren groot en het vertrouwen in de haalbaarheid van de klimaatplannen is erg broos.

Meer informatie