Sterkste stijging huizenprijzen in twintig jaar

Geplaatst op 15 okt 2020 , bijgewerkt 15 okt 2020, 12:00

Corona lijkt geen vat te hebben op de woningmarkt. De gemiddelde huizenprijs steeg in een jaar tijd met bijna 12% naar € 354.000. Dit is de sterkste, jaarlijkse prijsstijging in twintig jaar. 

Dit blijkt uit de jongste cijfers van  makelaarsvereniging NVM. De aangesloten makelaars verkochten het  afgelopen kwartaal bijna 42.000 woningen en boekten hiermee het beste kwartaalresultaat van de afgelopen drie jaar. Het aantal verkopen lag hiermee 14% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verwisselden in die periode zo'n 60.000 woningen van eigenaar.

Ondanks de hoge prijzen stonden verkochte woningen maar 30 dagen in de verkoop. Reden voor de snelle verkooptijd is volgens de NVM de nog altijd 'enorme vraag naar koopwoningen binnen een uitzonderlijk krappe markt'. Niet eerder deze eeuw hadden kopers zo weinig keuze. De makelaars houden dan ook sterk rekening met verder stijgende prijzen. 

Snel bijbouwen

Verenging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de woningmarkt. Door de aanhoudende prijsstijgingen worden koopwoningen voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

'Er moeten daarom jaarlijks minimaal 90.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd om de almaar stijgende prijzen af te vlakken', zegt belangenbehartiger woningmarkt Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis. 'Een nieuwbouwwoning kost nu gemiddeld € 410.000. Er zijn dus niet alleen meer, maar ook goedkopere woningen nodig. Daar blijven wij bij de politiek op hameren.'

Meer informatie

Corona-effect vertrouwen woningmarkt verflauwt
Woningbouwlobby: blij met plannen, nu doorpakken
VEH: kabinet zet stappen om woningmarkt te verbeteren