VEH roept politiek op: help gebouweigenaren met asbestdaken

Geplaatst op 24 nov 2020 , bijgewerkt 24 nov 2020, 08:00

Gebouweigenaren met een asbestdak moeten worden geholpen! Dat is onze oproep aan de Tweede Kamer. Samen met de VNG (gemeenten), LTO Nederland (agrariërs) en Aedes (woningcorporaties) maken wij ons sterk voor asbestregels die onafhankelijk van de asbestbranche worden opgesteld.

Tijd voor innovatieve saneringsmethoden

Er zouden meer goedkope veilige saneringsmethoden moeten komen. Om dat te realiseren mag de gevestigde asbestbranche geen invloed hebben op de toetsing hiervan. Op dinsdag 24 november heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die dit moet bevorderen. 

Financiële tegemoetkoming

De druk op het verwijderen van asbestdaken is groot. Het wordt door de regering gezien als een maatschappelijk noodzakelijke opgave. Daarnaast zien wij dat verzekeraars de dekking op schade aan een asbestdak drastisch verlagen. Daarom hebben wij ook opgeroepen tot financiële tegemoetkoming. Het Rijk zou gebouweigenaren met een asbestdak financieel moeten steunen bij de verwijdering hiervan. De kamerleden hebben hierover kritische vragen gesteld aan de staatssecretaris. 

Meer informatie