Hogere WOZ-waarde? Let op de renteopslag

Geplaatst op 08 feb 2021 , bijgewerkt 09 feb 2021, 09:55

Huiseigenaren met een renteopslag op hun hypotheekrente betalen vaak teveel. Bij een hogere WOZ-waarde zou de opslag omlaag kunnen, maar geen enkele geldverstrekker past dit automatisch aan, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Door de hoge huizenprijzen groeit het aantal hypotheekafnemers met een renteopslag op de hypotheekrente. Deze opslag, die kan oplopen tot 1%, past een geldverstrekker toe op hypotheken zonder NHG die hoger zijn dan 60% van de woningwaarde. Een hogere woningwaarde zorgt ervoor dat het risico voor de geldverstrekker afneemt en dus de renteopslag (ook wel risico-opslag) omlaag kan.

Lagere renteopslag gaat niet vanzelf

Veel geldverstrekkers passen de renteopslag echter niet automatisch aan. Huiseigenaren moeten zelf in actie komen om de gestegen waarde van hun woning aan te tonen.

WOZ-waarde moet voldoende zijn

Vereniging Eigen Huis onderzocht ook op welke manier huiseigenaren de renteopslag kunnen laten aanpassen: 27 van de 39 geldverstrekkers accepteert de meest recente WOZ-waarde als bewijs, bij een aantal volstaat een Calcasa-rapport. Bij 11 geldverstrekkers, waaronder Munt, Bijbouwe en Vista, moet een volledig taxatierapport van vele honderden euro’s worden overlegd. De vereniging roept deze geldverstrekkers in een brief op om de WOZ-waarde of een Calcasa-rapport te accepteren, zodat huiseigenaren niet onnodig op kosten worden gejaagd.

Overzicht voorwaarden per geldverstrekker

Om huiseigenaren te helpen heeft Vereniging Eigen Huis een overzicht gemaakt van de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren en welke stappen nodig zijn om de renteopslag te laten aanpassen.

Meer informatie


De Hypotheekwacht


Heb je een hoge WOZ-waarde en een opslag op je hypotheekrente? In De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden, kun je zelf bekijken of jouw rente omlaag kan en zo ja, wat dit je oplevert. Bekijk De Hypotheekwacht ›