Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuwe geluidseisen warmtepompen en airco’s

Voor nieuwe lucht/water warmtepompen en airco’s met buitenunits gelden sinds 1 april nieuwe geluidseisen. Om geluidsoverlast te beperken mogen de installaties op de erfgrens met de buren ’s avonds en ’s nachts maximaal 40 decibel en overdag maximaal 45 decibel geluid produceren. 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verwarmen met een lucht/water warmtepomp of hun huizen te verkoelen met een airco. Bij het plaatsen van deze installaties, wordt er buitenshuis een unit geplaatst. Voor een warmtepomp is deze unit nodig, om energie uit de buitenlucht te trekken. Bij een airco zorgt de unit ervoor dat de warme lucht afgevoerd wordt.  

Om te voorkomen dat deze units voor geluidshinder zorgen zijn er geluidseisen vastgelegd in het Wijziging Regeling Bouwbesluit 2012. De buitenunits mogen overdag maximaal 45 decibel geluid produceren en tussen 19.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends 40 decibel.  

Wijziging Regeling Bouwbesluit 2012 (pdf)

Hoeveel geluid een buitenunit maakt is afhankelijk van een aantal factoren. Het geluid van het apparaat zelf, de plaatsing ten opzichte van de omringende bebouwing en de afstand tot de erfgrens.  

Extra maatregelen  

Bij smalle tuinen kan het voorkomen dat plaatsing van een warmtepomp niet mogelijk is zonder extra maatregelen. Men kan dan kiezen voor een geluidswerende omkasting of een op maat gemaakt schuurtje. Deze moeten wel genoeg lucht doorlaten en voorzien zijn van goede condensafvoer. Dit maakt de aanschaf van een warmtepomp of airco wel duurder. Als alternatief kan je ook kiezen voor een warmtepomp zonder buitenunit: 

Alternatieven voor de warmtepomp met buitenunit

Bodemwarmtepomp

De pomp haalt warmte niet uit de buitenlucht, maar uit de bodem door middel van een bodemlus gevuld met water en antivries (brine).

PVT warmtepomp

De pomp haalt warmte onder zonnepanelen vandaan. De warmte van de zonnepanelen wordt overgedragen aan leidingen, ook gevuld met brine. De bodem- en de PVT warmtepomp zijn duurder in aanschaf, maar behalen wel een hoger rendement, waardoor de energiekosten lager zijn. Beide warmtepompen worden in het algemeen niet als hybride systeem toegepast.   

Ventilatiewarmtepomp

Deze warmtepomp maakt gebruikt van de (warme) lucht uit het ventilatiesysteem van de woning. De warmtepomp vervangt de ventilator van de centrale afzuiging (MV-box) in de woning. Deze warmtepomp heeft een hoog rendement, maar kan maar een beperkt deel van de benodigde warmte in een woning leveren.  

In de woning geplaatste warmtepomp

Deze warmtepomp wordt in zijn geheel binnen onder het dak geplaatst. Sommige fabrikanten combineren dit met een ventilatie-warmtepomp. Voor de toe- en afvoer van de lucht wordt een opening in het dak gemaakt.

Meer informatie

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube