Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Warmtetarieven door het dak

Huishoudens met blok- of stadsverwarming gaan volgend jaar veel meer betalen aan hun warmteleverancier. De gemiddelde warmterekening op basis van het maximale leveringstarief stijgt met 67%, zo maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend. Oorzaak is de koppeling van de warmtetarieven aan de enorm gestegen gasprijzen. Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en de Consumentenbond maken zich hierover grote zorgen en doen een dringend beroep op staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius om te voorkomen dat de nota van het warmtenet voor veel huishoudens onbetaalbaar wordt.

“Wij roepen warmteleveranciers op om de tarieven voor volgend jaar zeer beperkt te laten stijgen, in elk geval maximaal de hoogte van de overheidscompensatie van de energienota. Als de leveranciers wel maximaal gaan verhogen gaat een huishouden volgend jaar gemiddeld 2542 euro betalen, tegenover 1523 euro in 2021. Deze mensen kunnen niet overstappen naar een andere leverancier, ze hebben letterlijk geen enkel alternatief om hun energiekosten te drukken”, zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. 

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius is in een brief gevraagd onmiddellijk regie te nemen voordat de energienota voor huishoudens het komend jaar de pan uit rijst. 

Voorkom prijsexplosie 2023

Om te voorkomen dat de tarieven in 2023 verder gaan stijgen moet het kabinet de wet aanpassen die de spelregels bepaalt voor de vaststelling van de tarieven. Het huidige maximumtarief van stads-en blokverwarming is gekoppeld aan de ontwikkeling van de energiebelastingen, opslag duurzame energie en btw. Ook het nieuwe kabinet wil met verdere gasbelastingverhoging het aardgasverbruik minder aantrekkelijk maken. Consumenten op een warmtenet die al geen aardgas meer gebruiken zijn hiervan de dupe. Wat betreft de consumentenorganisaties wordt de koppeling van de warmtetarieven aan de gasbelasting en de opslag duurzame energie daarom geheel losgelaten om de betaalbaarheid te vergroten. Het nieuwe kabinet moet dit het komend jaar regelen in de huidige Warmtewet.

Regel het goed

Op langere termijn moet de koppeling tussen de gastarieven en de maximale warmtetarieven wat betreft de consumentenorganisaties helemaal worden losgelaten. Het kabinet moet werken aan een tariefstelsel dat eerlijker, transparanter en betaalbaarder uitpakt voor huishoudens. De nieuwe wet die dit moet regelen, de Wet collectieve warmtevoorziening, laat nog op zich wachten. 

Wat is een warmtenet?

In Nederland zijn ongeveer 500.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet. Het warm water om het huis mee te verwarmen is afkomstig van een warmtebron zoals een afvalverbrander, een energiecentrale of van de industrie. Volgens de huidige wet mogen consumenten met stads- en blokverwarming voor de levering van warmte in huis niet meer kwijt zijn dan huishoudens die aangesloten zijn op het aardgas. De energiebelasting op aardgas wordt in de berekening meegeteld. Hoewel deze huishoudens geen gas gebruiken, gaan zij toch meer voor hun warmte betalen als deze belasting stijgt.

Update 4 februari 2022

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten geeft aan dat hij onderzoekt of hij de warmtewet snel kan aanpassen. In deze aanpassing moet de koppeling van de tarieven van de gasprijs en van de warmtenetten worden losgelaten. Naast de oproep van de Woonbond, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis vroegen ook 44 gemeenten de minister om snel actie te ondernemen. 

Update 31 maart 2022

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deed onderzoek naar de tarieven van warmteleveranciers. Daaruit blijkt dat de leveranciers van stadswarmte  hun tarieven voor dit jaar fors verhoogd hebben, maar tot nu toe geen misbruik maken van de hoge energieprijzen. 

Meer informatie

Brief Vereniging Eigen Huis, Woonbond en Consumentenbond warmtetarieven (pdf)

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube