Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Heb oog voor huiseigenaren bij verplicht verduurzamen (nieuwsbericht 14 september 2022) 

Houd rekening met randvoorwaarden zoals schaarste, betaalbaarheid en advisering bij de verdere uitwerking van het verplicht verduurzamen van woningen. Hiertoe roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op na onderzoek onder huiseigenaren. 

Het kabinet is voornemens om huishoudens vanaf 2026 te verplichten een (hybride) warmtepomp aan te schaffen, wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Daarnaast wil de Europese Commissie met een voorstel komen waarin staat dat Nederlandse huishoudens met een het slecht energielabel (G) uiterlijk in 2030 moeten verduurzamen naar energielabel F en in 2033 naar label E (labelsprong).

Huiseigenaren gaven in gesprekken met Vereniging Eigen Huis aan, dat ze zeker de noodzaak inzien van verduurzamen, maar dat ze zich wel grote zorgen maken. De vereniging vroeg hen aan welke randvoorwaarden de verplichtingen moeten voldoen, zodat er voldoende draagvlak ontstaat. Het rapport met uitkomsten van deze gesprekken werd op 14 september aangeboden aan Tweede Kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Grinwis (CU).  Beiden Kamerleden – die zelf intensief betrokken zijn bij het klimaatvraagstuk - ontvingen het rapport met veel interesse. De vereniging vroeg hen erop toe te zien, dat bij de uitwerking van de verplichtingen door minister Hugo de Jonge, de wensen van de huiseigenaren meegenomen worden.  

Rapport: Hoe denken huiseigenaren over de duurzaamheidsverplichtingen (pdf)

Verplichting Hybride Warmtepomp 

Huiseigenaren geven aan dat het probleem rondom de schaarste van vakmensen en installaties eerst opgelost moet zijn. Zij willen duidelijkheid over de kosten en baten, omdat door de krapte in de markt de kostprijs van een warmtepomp flink is gestegen. Hierdoor twijfelen ze of een verplichting wel haalbaar is en nemen ze een passieve houding aan. “De beschikbaarheid en de levertijd is voor mij wel een reden om me er nu niet te veel in te verdiepen. Misschien is het over een jaar wel anders. Ik kijk dan wel weer”, geeft een ondervraagde tijdens het onderzoek aan. Appartementseigenaren maken zich extra veel zorgen over het gebrek aan ruimte voor het plaatsen van een hybride warmtepomp, overlast van gebruik en over de moeizame besluitvormingsprocessen binnen een VvE op gebied van duurzaamheidsmaatregelen. 

Voorafgaand aan de verplichting willen huiseigenaren duidelijk, onafhankelijk en persoonlijk advies over de mogelijkheden tot het plaatsen van de installatie in hun woning. Daarnaast vragen ze om helderheid over de uitzonderingen: Wat houdt het in of de woning geschikt is? En hoe wordt omgegaan met appartementen waarbij geen extra ruimte beschikbaar is voor de warmtepomp? 

Verplichting voor uitfaseren slechtste energielabels 

Er is nog veel onduidelijkheid over de labelspong. Huiseigenaren vragen zich af hoeveel zij moeten investeren in verduurzamen en of de totale kosten niet te hoog oplopen. Zij geven aan dat een subsidie deze zorg kan verlichten. Huiseigenaren zijn benieuwd naar de lange termijnplanning van de overheid. Hoelang is een definitief label geldig? En kan de overheid de classificering van de labels tussendoor aanpassen? “Hoe ver moet je gaan? Waar begint het en waar houdt het op”, vraagt een respondent zich af. De verkoop of aankoop van een woning is volgens de deelnemers het meest logische moment voor een verplichting, al bestaat de vrees wel dat een woning met een slecht label daardoor onverkoopbaar wordt. Appartementseigenaren geven aan dat het voor hen vaak niet mogelijk is, om hun woning individueel te verduurzamen en dat hier rekening mee gehouden moet worden. Minister de Jonge kondigde in juni aan te gaan onderzoeken hoe deze verplichting het beste kan worden ingevuld in de Nederlandse wetgeving. Vereniging Eigen Huis vraagt hem in een brief om de bevindingen uit het rapport als input mee te nemen.

Brief van Vereniging Eigen Huis aan minister de Jonge over Hybride warmtepompverplichting (pdf)

Meer informatie 

  • Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht
  • Programma Versnelling verduurzaming

Tags

BesparenBewonersinvloedEnergielabelOnderzoekSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube