Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Banken moeten duidelijker zijn over hypotheken en tijdelijke verhuur

Geplaatst op 24 sep 2009 , bijgewerkt 24 sep 2009, 22:00

VVD en Vereniging Eigen Huis vragen om meer duidelijkheid en flexibiliteit De VVD en Vereniging Eigen Huis roepen de Nederlandse banken op om duide...

VVD en Vereniging Eigen Huis vragen om meer duidelijkheid en flexibiliteit

De VVD en Vereniging Eigen Huis roepen de Nederlandse banken op om duidelijkheid te geven over de gewijzigde condities waaronder hypotheken worden verstrekt. Voor de consument moet in de huidige tijd duidelijk zijn wat wel en wat niet kan en hoe er wordt omgegaan met dreigende betalingsproblemen.

Openheid en flexibiliteit van banken gevraagd

Onduidelijkheid over deze zaken draagt bij aan de onzekerheid onder consumenten en heeft negatieve gevolgen voor de woningmarkt. Al eerder is aan banken gevraagd om in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid openheid te geven over hun hypotheekbeleid en zich flexibel op te stellen in probleemsituaties die het gevolg zijn van de crisis. Dit geldt onder andere voor de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen waarmee betalingsproblemen kunnen worden voorkomen. Hoewel daar al eerder enige beweging in werd geconstateerd, is het beleid van veel banken op dit punt nog niet duidelijk.

Duidelijke condities creëert rust op woningmarkt

VVD en Vereniging Eigen Huis vinden het belangrijk dat met duidelijke condities zoveel mogelijk rust wordt gecreëerd op de woningmarkt en onnodige onzekerheid onder consumenten wordt vermeden. Banken verzuimen te verklaren waarom het verschil zo groot is tussen de huidige euribor-rente en het variabele hypotheekrentetarief dat aan de klant in rekening wordt gebracht.

Duidelijkheid over gewijzigde acceptatievoorwaarden

Ook moet duidelijk zijn wat er veranderd is aan de acceptatievoorwaarden van banken, vooral voor mensen met een tijdelijk contract en zzp-ers die op dit moment nauwelijks nog een hypotheek kunnen krijgen. De VVD en Vereniging Eigen Huis maken zich sterk dat deze kwetsbare groep de mogelijkheid krijgt om een hypotheek onder de NHG te sluiten.

"Duidelijkheid is het minste wat banken kunnen doen"

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg is duidelijkheid geven wel het minste dat banken in deze tijd kunnen doen. "Het is voor mensen die momenteel een huis willen kopen of verkopen een onzekere en moeilijke tijd. Deze stappen bevorderen de transparantie en daarmee het vertrouwen van de consument."

Eerder tijdelijke verhuur toestaan

Met betrekking tot de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen pleiten de VVD en Vereniging Eigen Huis er voor dat banken dit eerder toestaan, nog voordat er bij de woningbezitter betalingsproblemen ontstaan. Van der Burg: "Het lijkt me in ieders belang, en zeker dat van de banken, dat alle middelen worden benut en mensen zo lang mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen. Dat geldt ook voor het inzetten van de bestaande, maar tot op heden niet gebruikte woonlastenfaciliteit van de NHG."

De VVD en Vereniging Eigen Huis vragen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deze oproep actief te ondersteunen. Vereniging Eigen Huis kan een functie vervullen bij het in kaart brengen van de informatie en bij de communicatie hierover naar de consument.

Bron: VVD en Vereniging Eigen Huis

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid