Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Gemeenten moeten in 2011 bezuinigen. niet de woonlasten verhogen

Geplaatst op 18 feb 2010 , bijgewerkt 18 feb 2010, 23:00

De gemeentelijke woonlasten voor eigenwoningbezitters stijgen in 2010 met gemiddeld 2%. De grootste stijging komt voor in de gemeente Baarle-Nassau ...

De gemeentelijke woonlasten voor eigenwoningbezitters stijgen in 2010 met gemiddeld 2%. De grootste stijging komt voor in de gemeente Baarle-Nassau (Noord-Brabant) met ruim 13%, terwijl de gemeente Nijmegen de woonlasten met 6% weet te verlagen. De afvalstoffenheffing wordt met een stijging van minder dan 1% nauwelijks duurder idem, maar de rioolrechten gaan dit jaar met gemiddeld 3,5% omhoog. De OZB stijgt gemiddeld met 2,2%. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 408 gemeenten.

Gemeentelijke woonlasten: stijgers en dalers

Landelijk gezien betalen eigenwoningbezitters dit jaar gemiddeld € 672,- aan gemeentelijke woonlasten. De grootste stijger dit jaar is de gemeente Baarle Nassau, waar de rekening met 13,4% stijgt. Ook in Drimmelen (+11,8%), Moerdijk (+10,9%) en Heumen (+10,0%) gaan de woonlasten flink omhoog. De duurste gemeente is ook dit jaar Blaricum, waar een huiseigenaar gemiddeld € 1.167,- aan woonlasten betaalt. Het minst duur is wonen in Zevenaar, waar een huiseigenaar gemiddeld € 416,- aan gemeentelijke woonlasten betaalt.

Rioolrechten ook in 2010 fors hoger

De rioolrechten schieten hier en daar flink omhoog. In Arnhem moeten alle meerpersoonshuishoudens (eigenwoningbezitters en huurders) dit jaar 53,1% meer betalen terwijl het rioolrecht vorig jaar ook al met 76,2% is verhoogd. In de gemeente Noord-Beveland stijgen de rioolrechten met 46,8%. Het landelijke gemiddelde rioolrecht voor meerpersoonshuishoudens is € 184,-.

Rioolrecht eenpersoonshuishoudens nog meer gestegen

Eenpersoonshuishoudens worden nog harder geraakt. In Bernheze gaan de rioolrechten door een wijziging van het verrekeningssysteem met 147,7% omhoog naar € 100,31. Door deze wijziging van het rioolrecht dalen de kosten voor meerpersoonshuishoudens in deze gemeente met 17,4%. Eenpersoonshuishoudens in Houten betalen 67,9% meer aan rioolrechten. Ook in Arnhem zijn eenpersoonshuishoudens de dupe met een stijging van 53,1%. Het landelijke gemiddelde rioolrecht ligt voor eenpersoonshuishoudens op € 163,-.

OZB stijgt landelijk matig, incidenteel fors

De onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt dit jaar gemiddeld met 2,2%. Landelijk gezien betaalt een eigenwoningbezitter in 2010 gemiddeld € 231,- aan OZB. Ook hier is sprake van forse uitschieters.
In de gemeente Dongeradeel stijgt de OZB dit jaar het hardst. Betaalden eigenwoningbezitters in 2009 nog gemiddeld 175 euro, in 2010 wordt dat
€ 210,-; een stijging van 19,7%. In de gemeente Heumen stijgt de OZB met 17,2% naar € 291,-.

Bezuinigen in plaats van lastenverzwaring

Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen, net als de Rijksoverheid, bedrijven en huishoudens. “Gemeenten mogen de noodzakelijke bezuinigingen niet ontlopen door te kiezen voor een verhoging van de OZB die voornamelijk wordt opgebracht door huiseigenaren”, aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “Wij vragen het kabinet de OZB weer te maximeren. De nu gehanteerde macronorm, die de mate bepaalt waarin gemeenten de OZB mogen verhogen, werkt niet. De norm gaat immers al jaren uit van een groei van de economie met 2% per jaar, terwijl die de afgelopen periode juist fors is gekrompen”.

Ontwikkeling woonlasten graadmeter bij verkiezingen

Vereniging Eigen Huis heeft voor 408 gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten onderzocht tussen 2007 en 2010. Landelijk gezien is een huiseigenaar met een gezin in vier jaar tijd gemiddeld 7% meer aan onroerende zaakbelasting (OZB), rioolrecht en afvalstoffenheffing gaan betalen.

Lees meer in het bericht "Eigen Huis: ontwikkeling gemeentelijke woonlasten belangrijke graadmeter bij verkiezingen"

Praat mee over dit onderwerp in ons forum

Bekijk het video-item van de Ombudsman

Verdeling van woonlasten in Nederland 2009 - 2010

Bron: Vereniging Eigen Huis

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid