Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis blij met onderzoek NMa naar hoge marges op hypotheekrente

Geplaatst op 01 nov 2010 , bijgewerkt 01 nov 2010, 16:16

Vereniging Eigen Huis heeft in augustus van dit jaar een verzoek ingediend bij de NMa om onderzoek te doen naar de hoogte van de hypotheekrente van d...

Vereniging Eigen Huis heeft in augustus van dit jaar een verzoek ingediend bij de NMa om onderzoek te doen naar de hoogte van de hypotheekrente van de Nederlandse geldverstrekkers. De vereniging constateerde dat sinds het najaar van 2008 er op de Nederlandse hypotheekmarkt sprake is van een toenemend verschil tussen de hypotheekrente en de ‘fundingskosten’ van het aantrekken van geld.

De NMa heeft daarop een quick scan uitgevoerd naar de ontwikkeling van de marges die de Nederlandse banken verdienen op de hypotheekmarkt. De quick scan van de NMa past in het kader van een breder onderzoek naar de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt.

De belangrijkste conclusies van de NMa geven aan dat de marges van hypotheken in Nederland sinds medio 2009 hoog zijn, zowel in historisch perspectief als in vergelijking met ons omringende landen. De hoge marges worden voor zowel hypotheken met een variabele rente als voor hypotheken met langere rentevaste periodes waargenomen. Hoge marges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking. De NMa houdt er rekening mee dat er mogelijk ook nog andere verklaringen zijn.

De conclusies van de quick scan bevestigen de vereniging in haar vermoedens dat er onvoldoende wordt geconcurreerd op de hypotheekmarkt. De vereniging vindt dat dit grondig moet worden uitgezocht en vindt het positief dat de NMa nader onderzoek gaat verrichten.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid