Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis: vertrouwen in woningmarkt keert terug

Geplaatst op 10 nov 2010 , bijgewerkt 10 nov 2010, 07:50

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt neemt langzaam maar zeker toe. Het aantal kooptransacties zal daardoor de komende tijd licht toeneme...

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt neemt langzaam maar zeker toe. Het aantal kooptransacties zal daardoor de komende tijd licht toenemen.
Dit verwacht Vereniging Eigen Huis op basis van de uitkomsten van eigen doorlopend onderzoek onder de Nederlandse bevolking. De verwachting van de vereniging is mede gebaseerd op het lage renteniveau en de al opgetreden prijsdalingen, waardoor woningen beter betaalbaar geworden.

Vertrouwensimpuls

Vooral het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek door het nieuwe kabinet heeft de woningmarkt een vertrouwensimpuls gegeven. De Eigen Huis Marktindicator, die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, is sinds het dieptepunt in het najaar van 2008 met 14 punten gestegen. Vooral de laatste drie maanden (augustus tot en met oktober 2010) is de Marktindicator met 5 punten omhoog gegaan naar een stand van 79; de sterkste stijging in twee jaar. Dit betekent dat het consumentenvertrouwen toeneemt, maar dat de koper tegelijkertijd nog behoorlijk onzeker is. Pas bij een stand van 100 punten zijn evenveel mensen positief als negatief gestemd over de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis verwacht dat de opwaartse trend van het consumentenvertrouwen zal doorzetten.

Interesse voor koopwoning onveranderd groot

Uit het recent gehouden onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 48% van de ondervraagden er over denkt om komende twee jaar te verhuizen: 13% wil zeker verhuizen en 35% overweegt dat te doen. Dit geeft blijk van een omvangrijke verhuiswens onder de Nederlandse bevolking. Echter, de ervaring leert dat een verhuiswens lang niet altijd wordt gerealiseerd. Van de ‘verhuisgeneigden’ wil bijna de helft (48%) een koopwoning, 37% een huurwoning en 16% heeft geen voorkeur. Van de mensen die zeker willen verhuizen naar een koopwoning is de groep huurders ruim twee keer zo groot als de mensen die al een eigen huis hebben. Dat komt omdat huurders niet eerst een eigen huis hoeven te verkopen.

Redenen om te verhuizen

Uit het onderzoek blijkt een top drie van meest genoemde verhuisredenen:

  1. Behoefte aan een volgende stap te maken in de wooncarrière, bijvoorbeeld als gevolg van samenwonen of een inkomensstijging (28%).
  2. De huidige woning en/of de woonomgeving bevalt niet meer (20%).
  3. Wegens leeftijd op zoek zijn naar een meer geschikte woning, bijvoorbeeld gelijkvloers en in de buurt van voorzieningen (16%).

Onderzoek van Vereniging Eigen Huis

Het doorlopende onderzoek ten behoeve van de Eigen Huis Marktindicator wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart in opdracht van Vereniging Eigen Huis en wordt wetenschappelijk begeleid door het onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft. De resultaten van het onderzoek zijn representatief voor de Nederlandse bevolking.

Meer informatie over de Eigen Huis Marktindicator vindt u op de website van vereniging:

Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid