Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Huizenkopers volledig in de kou gezet

Geplaatst op 01 dec 2010 , bijgewerkt 01 dec 2010, 07:30

Grote groepen huizenkopers staan volgend jaar volledig in de kou door versnipperd beleid van de overheid, banken en de NHG, AFM en DNB. Mensen die sa...

Grote groepen huizenkopers staan volgend jaar volledig in de kou door versnipperd beleid van de overheid, banken en de NHG, AFM en DNB. Mensen die samen een modaal inkomen verdienen, komen volgens de nieuwe NHG regels nu nog in aanmerking voor een hypotheek van 147.000 euro.

Wegvallen financiële ondersteuning
Vanaf 1 januari worden de regels aangescherpt. Dit zorgt er voor dat met dezelfde inkomens nog maar 105.000 euro kan worden geleend, een teruggang van 42.000 euro. Doordat bovendien de Koopsubsidie en Starterslening medio dit jaar wegvielen, zouden tweeverdieners met een modaal inkomen straks tot wel 75.000 euro minder financiering kunnen krijgen. Grote groepen mensen zijn volgend jaar dan niet meer in staat om een eigen huis te kopen. Vereniging Eigen Huis pleit bij de overheid voor financiële ondersteuning van koopstarters en mensen met kleine middeninkomens.

Koopwoning onbereikbaar
Berekeningen van Vereniging Eigen Huis laten zien dat een koopwoning voor mensen met een gezamenlijk inkomen van 33.000 euro vrijwel onbereikbaar wordt. Dat is schrijnend, omdat deze groep als gevolg van een Europese richtlijn vanaf 1 januari niet meer terecht kan in de sociale huursector. Ook een huis kopen is dan voor deze groep geen optie meer.

Herstel woningmarkt op de tocht
De schade die de opeenstapeling van afzonderlijke en ongecoördineerde maatregelen aanricht op de woningmarkt is enorm. Dit geldt eveneens voor de bouwsector en de financiële wereld. Ook dienstverleners als notarissen, verhuizers, woninginrichters, makelaars en hypotheekadviseurs zullen de gevolgen merken. Een verdere neergang van de woningmarkt zet het economisch herstel op de tocht.

Aanscherping hypotheekverstrekkingsnormen NHG en AFM (pdf)
Rekenvoorbeeld woonquote 2011 (pdf)

Amersfoort, 1 december 2010

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid