Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis wijst sancties energielabel af

Geplaatst op 24 dec 2010 , bijgewerkt 24 dec 2010, 11:30

Minister Donner wil boetes gaan opleggen als bij de verkoop van een woning geen geldig energielabel aanwezig is. Dat staat in een brief die de minis...

Minister Donner wil boetes gaan opleggen als bij de verkoop van een woning geen geldig energielabel aanwezig is. Dat staat in een brief die de minister op 23 december naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Handhaving en sanctionering voor het ontbreken van een energielabel is vanuit de EU per 2013 verplicht, maar minister Donner wil de sancties al eerder invoeren. De minister is van mening dat de kwaliteit van het energielabel voor woningen voldoende is, waardoor invoering van een sanctioneringsysteem gerechtvaardigd is.

Kwaliteit energielabel

Vereniging Eigen Huis vindt het veel te vroeg voor sancties. Hoewel de kwaliteit van het energielabel is toegenomen, gaat het in de praktijk bij de opname van de woningkenmerken nog te vaak mis.
 
Vereniging Eigen Huis heeft het afgelopen jaar een steekproef gedaan naar de kwaliteit van het energielabel door herkeuringen uit te voeren. Uit de herkeuringen bleek dat meer dan de helft van de eerder afgegeven labels door opnamefouten forse afwijkingen vertoonden waardoor de woningen zelfs in een andere labelklasse terechtkwamen. Ook uit recent onderzoek in opdracht van de VROM-Inspectie bleek dat bij 8 van de 30 onderzochte woningen een te grote afwijking voorkwam, wat bij 5 woningen leidde tot een andere labelklasse. Bij beide onderzoeken was de gelijkluidende conclusie dat er fouten worden gemaakt door de labeldeskundige bij de opname van de woningkenmerken.

Het ministerie wijt de opnamefouten enkel aan de markt en niet aan de kwaliteit van het energielabel. Vereniging Eigen Huis vindt die conclusie te kort door de bocht. Er worden weliswaar fouten gemaakt, maar belangrijker is dat de richtlijnen die de adviseurs moeten volgen onnodig ingewikkeld zijn en te vaak worden gewijzigd. Vereniging Eigen Huis wil dan ook voorlopig niets van sancties weten.

Door problemen met de kwaliteit van het energielabel bij de introductie in 2008 wordt nu slechts 20% van de woningen verkocht met een dergelijke energiekwalificatie.

Zie ook ons gisteren geplaatste nieuwsbericht.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid