Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis: DSB hypotheekklanten benadeeld

Geplaatst op 01 jun 2011 , bijgewerkt 01 jun 2011, 08:45

Circa 25.000 klanten staan voor keuze: hoge hypotheekrente of hoge vertrekboeteEigenwoningbezitters met een hypotheek bij de failliete DSB Bank wor...

Circa 25.000 klanten staan voor keuze: hoge hypotheekrente of hoge vertrekboete

Eigenwoningbezitters met een hypotheek bij de failliete DSB Bank worden geconfronteerd met een extra hoge hypotheekrente of een hoge vertrekboete. Dit is het gevolg van het rentebeleid dat door de curatoren wordt vastgesteld en oude, ongunstige consumentenvoorwaarden van de voormalige DSB Bank. In beide gevallen kan het nadeel vele duizenden euro’s bedragen.

Vereniging Eigen Huis vraagt minister De Jager te voorkomen dat de naar schatting 25.000 hypotheekklanten van DSB verder worden benadeeld. Vereniging Eigen Huis wil dat DSB- klanten bij een nieuwe renteperiode een marktconform aanbod krijgen en zonder boete hun hypotheek kunnen oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Curatoren aan het roer
Door het faillissement hebben de curatoren zeggenschap over de activiteiten van de bank. In oktober 2009 verloor de DSB-bank zijn bankvergunning. Sindsdien is er geen sprake meer van toezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Klanten kunnen ook niet meer met hun klachten naar het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid).

Hoge rente
De curator stelt de rente vast die klanten bij een nieuwe renteperiode gaan betalen. Bij DSB ligt de hypotheekrente steevast 1 tot 1,5% boven de gemiddelde marktrente. Bij een hypotheek van 200.000 euro scheelt dat tot wel 3.000 euro per jaar (bruto) met de rente die voor een soortgelijke hypotheek bij een doorsnee geldverstrekker moet worden betaald.

Hoge vertrekboete
Klanten die hun DSB-hypotheek elders willen onderbrengen, worden geconfronteerd met een hoge vertrekboete. In de oude DSB-voorwaarden staat dat de klant een boete van 3,5% van de hypotheeksom moet betalen als hij binnen tien jaar bij DSB vertrekt. Deze boete is niet geschrapt en is uitzonderlijk: vrijwel overal kan een klant aan het einde van een rentevaste periode zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker. Alleen bij DSB betaalt de klant, ook na afloop van een renteperiode, altijd een boete als hij binnen tien jaar vertrekt. Omdat DSB in 2005 begon met de verkoop van eigen hypotheken, is deze boete nog op alle lopende hypotheekcontracten van toepassing. Bij een hypotheek van 200.000 euro bedraagt de vertrekboete maar liefst 7.000 euro.

Oproep aan minister
Vereniging Eigen Huis vraagt in een brief aan minister De Jager om aandacht voor deze situatie. De vereniging wil dat DSB klanten bij een nieuwe rentevaste periode een marktconforme rente gaan betalen, en geen hoger tarief waardoor de maandlasten extra oplopen. Daarnaast wil de vereniging dat DSB-klanten zonder boete bij deze failliete bank kunnen vertrekken. Zij moeten in staat zijn om zonder extra kosten hun hypotheek onder te brengen bij een geldverstrekker waar zij op service en advies kunnen rekenen. Van DSB Bank hebben zij op dat gebied niets meer te verwachten. 

Meldpunt voor informatie en advies
Vereniging Eigen Huis opent vandaag op www.eigenhuis.nl een meldpunt voor DSB-klanten die in de problemen dreigen te komen. Iedereen met een DSB-hypotheek die zich hier meldt wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Mensen die binnen enkele maanden de keuze moeten maken tussen een hoge rente of dure vertrekboete krijgen op korte termijn een reactie van Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie
In de uitzending van woensdag 1 juni 2011 van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur is uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Klikt u hier om deze uitzending te bekijken.

Lees ook: Voorwaarden DSB Bank verbeterd (20-06-2011) 

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid