Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis zet inbrekers te kijk

Geplaatst op 06 jun 2011 , bijgewerkt 06 jun 2011, 07:30

Vanaf woensdag 8 juni zet Vereniging Eigen Huis inbrekers publiekelijk te kijk op www.veiligwonencheck.nl/inbrekers Vereniging Eigen Hui...

Vanaf woensdag 8 juni zet Vereniging Eigen Huis inbrekers publiekelijk te kijk op www.veiligwonencheck.nl/inbrekers

Vereniging Eigen Huis start dit controversiële initiatief omdat het aantal woninginbraken razendsnel toeneemt. Vorig jaar waren bijna 80.000 huishoudens slachtoffer van een inbraak. Om de 9 minuten werd er dus ergens in Nederland ingebroken. Een inbraak duurt gemiddeld maar drie minuten, maar de schade van diefstal en vernieling, de ravage die inbrekers in die korte tijd maken en de emotionele gevolgen voor de bewoners zijn enorm.

De 680.000 leden van Vereniging Eigen Huis hebben er genoeg van en voor de vereniging is de maat vol. De consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters neemt daarom twee initiatieven: het publiekelijk te kijk zetten van inbrekers en voorlichting over inbraakpreventie.

De vereniging opent op woensdag 8 juni een website met beelden van inbrekers.
Bij de start maken wij gebruik van beeldmateriaal dat ons eerder anoniem is aangeboden. Daarnaast kan iedereen eigen beelden van inbrekers en inbraakpogingen,gemaakt met bijvoorbeeld een beveiligingscamera, opsturen. Voorwaarde voor plaatsing is dat de bewoner een kopie van de aangifte meestuurt, waarin moet zijn verwezen naar het betreffende beeldmateriaal. 

Moderne beveiligingsapparatuur registreert steeds vaker herkenbare beelden van inbraakpogingen en inbrekers. Tot nu toe blijven de beelden bij politie en justitie. Vereniging Eigen Huis maakt die beelden nu openbaar. Vereniging Eigen Huis informeert het Ministerie van Justitie over deze actie en over het belang van terugdringen van het aantal woninginbraken.

Aantal inbraken stijgt schrikbarend

De meeste mensen worden zich pas bewust van maatregelen tegen inbraak als het al te laat is. Vaak zijn ze eerst zelf slachtoffer geworden, of een inbraak bij buren of vrienden zet mensen aan het denken over inbraakpreventie. Toch lijkt een inbraak ver weg en iets dat vooral anderen overkomt.

Het aantal inbraken in woningen is vorig jaar met bijna 8% gestegen. Ook dit jaar wordt er weer meer ingebroken. Vereniging Eigen Huis wil daarom iedereen attent maken op eenvoudige, preventieve maatregelen die de kans op een inbraak sterk verminderen.

Geef geen gelegenheid

Tachtig procent van de inbrekers maakt gebruik van de gelegenheid die de bewoners hen –vaak onbewust- bieden. Ladders, kliko’s en keukentrappen staan buiten vaak voor het oppakken. Zo is een inbreker snel en makkelijk op een balkon of dak. Met losliggende schoppen, schroevendraaiers en ander gereedschap forceert hij eenvoudig een deur of raam. Het opbergen van dergelijke zaken is een simpele voorzorgsmaatregel die iedereen kan nemen om inbrekers de gelegenheid te ontnemen en niet onbedoeld behulpzaam te zijn. Vooral tijdens de zomervakantie, wanneer een woning vaak enige weken onbewoond is, is het belangrijk hieraan te denken.

Goede sloten

Andere belangrijke en effectieve maatregelen zijn inbraakwerende scharnieren, sluitingen en sloten. Gewoonlijk worden deursloten pas vervangen als ze na tientallen jaren van intensief gebruik versleten zijn en niet meer functioneren. Tot dat moment zijn deze verouderde sloten voor iedere inbreker simpel en snel te openen. Daarom is het veel beter om oude sloten preventief te vervangen door moderne, veilige en gekeurde sloten. Ook inbraakwerende strips en scharnieren op ramen en deuren beperken de kans op een succesvolle inbraak.
 
De anti-inbraakactie van Vereniging Eigen Huis loopt de hele maand juni. De vereniging geeft tips en uitleg in het Eigen Huis Magazine en op de website. Door iedereen de mogelijkheid te geven eigen inbraakmeldingen en -foto’s  te plaatsen op www.veiligwonencheck.nl wil de grootste consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters inbrekers hun werk zo moeilijk mogelijk maken.

Meer informatie

In de media is uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp:
Knevel en Van den Brink, uitzending van maandag 6 juni 2011 (vanaf 11:40 minuten)
Uitgesproken WNL, uitzending van woensdag 8 juni 2011 (het eerste item)
Lees ook het nieuwsbericht: Veel animo voor actie Zet Inbrekers Te Kijk (8 juni 2011)

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid