Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis: ‘Misdrijfwebsite is prima idee’

Geplaatst op 18 aug 2011 , bijgewerkt 18 aug 2011, 12:30

Vereniging Eigen Huis steunt het idee van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om een nationale website te beginnen met daarop beelden van...

Vereniging Eigen Huis steunt het idee van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om een nationale website te beginnen met daarop beelden van mensen die van een misdrijf worden verdacht. “Wij introduceerden een aantal maanden geleden al het plan om beelden van inbrekers online te plaatsen”, aldus Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Dus wij zeggen: doen!”

Zorgvuldigheid

Burgers mogen op de misdrijfwebsite beelden van bijvoorbeeld overvallers en inbrekers plaatsen. Die beelden worden wel eerst gecontroleerd door de politie. Rob Mulder: “Dat is een goede zaak. Zorgvuldigheid is een belangrijk aspect. Om die reden zijn wij in gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie over samenwerking bij het plaatsen van beelden van inbrekers. Het voorstel van het CBP sluit hier naadloos op aan.”

Maatschappelijke discussie

Vereniging Eigen Huis startte in juni van dit jaar de veelbesproken actie ‘Zet inbrekers te kijk’, met de bedoeling om beeldmateriaal van inbrekers online te plaatsen. De vereniging begon deze actie om een bijdrage te kunnen leveren aan de opsporing van dieven en om de maatschappelijke discussie over het wel of niet mogen plaatsen van beelden te starten. En die maatschappelijke discussie kwam er volop. Vanuit de achterban van Vereniging Eigen Huis was er massale steun om inbrekers online te zetten. Een zorg die daarbij wel werd geuit, betrof de zorgvuldigheid om te voorkomen dat personen onterecht op de site worden gezet.
Het CBP dreigde met boetes als er daadwerkelijk beelden geplaatst zouden worden die niet door het Openbaar Ministerie of de politie bekeken waren.

“Wij zijn blij dat het CBP zich door de vereniging uitgedaagd voelde en nu met dit plan voor een nationale website komt. Wij roepen de politiek op om hieraan mee te werken, zodat de site er snel komt”, aldus Mulder.

Alles over inbraakpreventie

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid