Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor onrechtmatige oplevering nieuwbouwwoning

Geplaatst op 24 nov 2011 , bijgewerkt 24 nov 2011, 16:30

Kopers van nieuwbouwwoningen worden ernstig benadeeld als bouwers zich niet houden aan de wettelijke en contractuele regels voor een behoorlijke opl...

Kopers van nieuwbouwwoningen worden ernstig benadeeld als bouwers zich niet houden aan de wettelijke en contractuele regels voor een behoorlijke oplevering bij het gereedkomen van een woning.

Sommige bouwers vervangen de eindoplevering van een nieuwbouwhuis door een zogenoemde vooroplevering, die doorgaans anderhalve week eerder plaatsvindt. Maar als het huis enige tijd later helemaal klaar is en de koper de sleutels ontvangt, krijgt hij van de bouwer niet meer de gelegenheid om zijn nieuwe huis zorgvuldig te controleren. Deze bouwers weigeren namelijk om op dat belangrijke moment, samen met de koper en een bouwkundig specialist, de gehele woning te inspecteren op gebreken, beschadigingen en andere onvolkomenheden.

Meldpunt

Vereniging Eigen Huis wil dat hieraan snel een einde komt en eist dat bouwers onmiddellijk stoppen met deze inperking van het consumentenrecht. Kopers lopen grote risico’s als zij akkoord gaan met de vooroplevering zoals sommige bouwers die hanteren. Vereniging Eigen Huis opent op oplevering@eigenhuis.nl een meldpunt voor nieuwbouwkopers met klachten over vooropleveringen die de eindoplevering vervangen en zal al het mogelijke ondernemen om dit belangrijke recht van de koper veilig te stellen.

De (eind)oplevering van een nieuwbouwwoning is een cruciaal en belangrijk juridisch moment. De koper ontvangt dan de sleutels van zijn nieuwe huis, accepteert daarmee de woning en wordt formeel eigenaar. Vereniging Eigen Huis waarschuwt kopers dat zij altijd recht hebben op een volwaardige formele eindoplevering. Die mogelijkheid wordt hen nu onthouden.

Kopers benadeeld

De vereniging ontving onder andere klachten van mensen die een woning kochten van Heijmans Vastgoed B.V. Dit bedrijf wil dat kopers al 8 dagen voor de oplevering, als het huis nog niet klaar is, de woning controleren en tekenen voor een lijst van gebreken die op dat moment zichtbaar zijn. Bij de eindoplevering worden alleen de punten van deze lijst nagelopen. Er kan dan geen formele opleveringskeuring meer plaatsvinden waarbij wordt gecontroleerd of alle installaties goed werken en of er tussentijds nieuwe gebreken zijn ontstaan. Vereniging Eigen Huis heeft bij Heijmans inmiddels schriftelijk geëist dat alle kopers een volwaardige eindoplevering krijgen.

Vooroplevering is geen eindcontrole

In de laatste week voor de oplevering wordt door verschillende onderaannemers, en vaak onder hoge tijdsdruk in de woning gewerkt. De kans op fouten, beschadigingen en andere ongelukken is dan ook groot. Het komt regelmatig voor dat de verwarming nog niet is geïnstalleerd en dat veel schilder- en tegelwerk nog moet worden gedaan. Een vooroplevering heeft geen formele status en dienst slechts om vroegtijdig gebreken te constateren zodat de bouwer de woning uiteindelijk met zo min mogelijk gebreken kan opleveren. Gemiddeld komen in een nieuwbouwwoning 14 oplevergebreken voor.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid