Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Warmtewet zet consumenten in de kou

Geplaatst op 06 dec 2011 , bijgewerkt 06 dec 2011, 12:02

Foute aannames in de opzet van de nieuwe ‘Warmtewet’ leiden tot onterechte kosten voor huishoudens met stadsverwarming. Deze 600.000 huishoudens bet...

Foute aannames in de opzet van de nieuwe ‘Warmtewet’ leiden tot onterechte kosten voor huishoudens met stadsverwarming. Deze 600.000 huishoudens betalen nu al jaren minstens 100 euro per jaar te veel aan variabele kosten, ten gunste van warmteleveranciers. Het huidige wetsvoorstel brengt hierin geen verandering, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Energievraagstukken van de Universiteit van Amsterdam en TNO in opdracht van de Woonbond en Vereniging Eigen Huis.

De Warmtewet is al sinds 2003 in de maak om consumenten te beschermen tegen te hoge prijzen voor warmtelevering (stads- en blokverwarming). Daar slaagt het huidige wetsvoorstel niet in. Het onderzoek toont aan dat deze consumentenbescherming alleen mogelijk is als er inzicht is in de werkelijke kosten van alle warmteprojecten. Dat inzicht is er niet. Omdat consumenten met stadsverwarming aan hun leverancier zijn gebonden en er dus sprake is van een monopoliepositie, moeten deze kosten openbaar zijn.

Niet Meer Dan Anders

In het wetsvoorstel Warmtewet is het Niet Meer Dan Anders (NMDA)-beginsel opgenomen. Dat beginsel moet ervoor zorgen dat huishoudens met stadsverwarming in elk geval niet meer betalen dan huishoudens aangesloten op een gasnet: het maximumtarief. Het wetsvoorstel houdt nu het aansluittarief op een warmtenet buiten het maximumtarief, rekent met een verkeerde cv-ketel en houdt geen rekening met leidingverliezen. Het maximumtarief moet dus op andere aannames worden gebaseerd om consumenten voldoende te beschermen.

Inzage in werkelijke kosten nodig

Omdat er geen inzage is in de kosten van warmtelevering kunnen warmteleveranciers verborgen winsten maken. Een tarief dat voldoet aan het NMDA-beginsel kan toch te hoog zijn in verhouding tot de werkelijke kosten die een warmteleverancier maakt. Vereniging Eigen Huis en de Woonbond willen dat huishoudens worden gecompenseerd voor wat zij in het verleden te veel hebben betaald.

Update 7-12-11:
De Tweede Kamer gaat het wetsvoorstel Warmtewet na het Kerstreces plenair behandelen. Dat is de uitkomst van de vergadering van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu van 7 december.
Vereniging Eigen Huis heeft ernstige bezwaren tegen het wetsvoorstel zoals dat nu bij de Kamer ligt. Wij zijn daarom blij dat de Kamer plenair de kans krijgt om met de nieuwe inzichten uit ons onderzoek de Warmtewet definitief consumentvriendelijk te maken.

Dit persbericht is tot stand gekomen in samenwerking met de Woonbond.

Zie ook het persbericht van 22 augustus 2011:
Stadsverwarming nog duurder door Warmtewet

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid