Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis is voorstander van kooprecht voor huurders

Geplaatst op 28 dec 2011 , bijgewerkt 28 dec 2011, 10:22

Het kabinet wil dat huurders van corporatiewoningen het recht krijgen om hun woning tegen de marktprijs te kopen. Vereniging Eigen Huis heeft in het...

Het kabinet wil dat huurders van corporatiewoningen het recht krijgen om hun woning tegen de marktprijs te kopen. Vereniging Eigen Huis heeft in het verleden meermalen aangegeven voorstander te zijn van een dergelijk kooprecht. Het vergroot de keuzevrijheid van huurders en geeft hen meer zeggenschap en verantwoordelijkheid voor de eigen woon- en leefomgeving.

Vereniging Eigen Huis heeft steeds erkend dat het invoeren van een kooprecht niet makkelijk zal zijn. Er zullen juridische hobbels genomen moeten worden en de invoering zal zorgvuldig moeten gebeuren. Voorwaarde is dat het kooprecht een positieve invloed heeft op het functioneren van de woningmarkt. De vereniging is van mening dat het initiatief van het kabinet om tot een kooprecht te komen niet op voorhand gesmoord moet worden door de stelling dat dit juridisch niet mogelijk zou zijn.

Uit een recente peiling van de Woonbond blijkt dat twee derde van de huurders op dit moment niet zit te wachten op de mogelijkheid om eigenaar te worden van de eigen huurwoning. Maar dat betekent nog altijd dat een derde van de circa 2,4 miljoen huurders van corporatiewoningen, en dat zijn zo’n 790.000 huishoudens, wel interesse toont in het kopen van de eigen huurwoning. Want ook al maakt uiteindelijk maar een deel van de huurders daadwerkelijk de overstap van huur naar koop, het betreft een aantal waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Bij het aantrekken van de woningmarkt is daarnaast te verwachten dat het aantal in koop geïnteresseerde huurders aanzienlijk zal toenemen.

Het kooprecht voor huurders is aangekondigd in het regeerakkoord en ligt op dit moment als wetsvoorstel bij de Raad van State. Details over het wetsvoorstel worden pas bekend als het samen met het advies naar de Tweede Kamer gaat.

Lees over kooprecht ook het blog van Rob Mulder, 27 december 2011

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid