Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis: Huizenkopers vragen om snelle helderheid overdrachtsbelasting

Geplaatst op 12 apr 2012 , bijgewerkt 12 apr 2012, 14:16

Het kabinet moet snel bekendmaken dat na 1 juli de overdrachtsbelasting niet teruggaat naar 6 procent, stelt Vereniging Eigen Huis. De vereniging krij...

Het kabinet moet snel bekendmaken dat na 1 juli de overdrachtsbelasting niet teruggaat naar 6 procent, stelt Vereniging Eigen Huis. De vereniging krijgt hierover de laatste tijd opvallend veel vragen van verontruste potentiƫle kopers en verkopers. Snelle duidelijkheid is nodig om te voorkomen dat de woningmarkt verder stilvalt.

Vanwege de vele vragen die Vereniging Eigen Huis bereiken, stelt de vereniging van 16 tot en met 20 april een dagelijks vragenuur over de overdrachtsbelasting open op Twitter (@EigenHuis) van 13.00 tot 14.00 uur.

Het is zaak dat het kabinet zo spoedig mogelijk duidelijkheid geeft, omdat de datum van 1 juli 2012 niet geldt voor de verkoop (tekenen van koopcontract) maar voor de juridische overdacht van een woning (bij de notaris). Tussen verkoop en overdracht van een woning zit bijna altijd een periode van minimaal twee maanden. Deze tijd is nodig om tal van formaliteiten te regelen, vooral voor de financiering. Als een woning eind april wordt gekocht, dan vindt de overdracht vaak pas eind juni plaats.

Daarbij komt dat banken nu ook aanvullende voorwaarden stellen aan klanten die onder het lagere overdrachtsbelastingtarief een woning willen kopen. Zo heeft een grote bank aangekondigd dat een klantdossier voor 1 juni 2012 compleet moet zijn, om overdracht voor 1 juli mogelijk te maken.

"Wij hebben jarenlang gepleit voor verlaging of afschaffing van de verhuisboete. De gedachte alleen al dat het tarief midden in de crisis weer omhoog zou gaan, vinden wij te gek voor woorden. De meeste beleidsmakers in Den Haag weten dit ook wel. Mogen huizenbezitters het dan ook snel vernemen?" aldus Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid