Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vereniging Eigen Huis: 'Roep stijging bouwleges halt toe'

Geplaatst op 01 jun 2012 , bijgewerkt 01 jun 2012, 08:09

Een bouwvergunning kost dit jaar gemiddeld 5% meer dan in 2011. Dit is een veel grotere stijging dan in voorgaande jaren, toen de bouwleges met 1% to...

Een bouwvergunning kost dit jaar gemiddeld 5% meer dan in 2011. Dit is een veel grotere stijging dan in voorgaande jaren, toen de bouwleges met 1% tot 2% omhoog gingen. Ook de enorme verschillen in gemeentelijke tarieven voor diverse categorieën bouwvergunningen zijn dit jaar verder toegenomen. De ene gemeente heeft de tarieven verdrievoudigd, terwijl in een andere gemeente de tarieven zijn gehalveerd. Uitleg hierover aan de burger blijft achterwege.

Vereniging Eigen Huis wil al langer dat het kabinet ingrijpt door gemeenten te verplichten duidelijk te zijn over de kostprijs van een bouwvergunning en door een maximumtarief in te voeren waarmee excessief hoge leges en verhogingen worden tegengegaan. Zelf gaat de vereniging de gemeenteraden in de 100 gemeenten waar de bouwleges dit jaar met 5% of meer stijgen in een brief oproepen kritische vragen te stellen aan het College van B&W over de hoogte van bouwleges en de onderbouwing ervan. De gemeenteraad kan toekomstige legesverhogingen tegenhouden of aanpassen.

Stijging ruim boven stijging vorig jaar en ruim boven inflatie

Ieder jaar laat Vereniging Eigen Huis door Bouwleges.nl in alle gemeenten de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000, een uitbouw van 45.500 en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000. Gemiddeld genomen zijn de legestarieven in 2012 ruim 5% hoger dan vorig jaar. Deze stijging is meer dan het dubbele van de verwachte inflatie.

Stijgers

Per categorie zijn er grote stijgers en ook flinke dalers. Heerlen is in alle onderzochte categorieën een sterke stijger. Zo is het tarief voor een dakkapel bijna verdrievoudigd van 183 naar 546 en een vergunning voor een uitbouw kost nu maar liefst 1.632 in plaats van 692 in 2011. Een  Heerlenaar die nu een nieuwbouwwoning wil laten bouwen moet daarvoor 4.155 neertellen, een kleine verdubbeling ten opzichte van de 2.104 die vorig jaar werd betaald. Andere sterke stijgers zijn onder meer Eindhoven en Ferwerderadiel, die het tarief voor een dakkapel met respectievelijk 157% en 136% omhoog hebben geschroefd. Ook de bouwleges in de andere categorieën zijn deze gemeenten extreem veel duurder geworden.

Dalers

Er zijn echter ook gemeente waar de bouwleges flink dalen. Bij de categorie dakkapellen zijn dit Neder-Betuwe (-51%), Nuenen, Gerwen en Nederwetten (allen -48%) en Leudal (-44%). Bij de nieuwbouwwoningen zijn de grootste dalers Lansingerland (-25%), Waalwijk (-15%) en Zoeterwoude (-12%). Maar liefst 284 gemeenten hebben de leges voor een dakkapel verhoogd en slechts  28 gemeenten hebben de leges verlaagd. Het aantal gemeenten waarin de leges voor een dakkapel daalt is dus ruimschoots minder dan het aantal gemeenten waar deze bouwvergunning duurder wordt.

Grote verschillen tussen gemeenten

Ook in absolute bedragen zijn er grote verschillen tussen gemeenten. In Leiden kost een kleine bouwvergunning 37, terwijl Lopik evenals vorig jaar voor dezelfde vergunning € 841 rekent. Voor een nieuwbouwwoning betaalt een inwoner van Schagen 1.747, terwijl in Eindhoven 7.000 moet worden afgerekend.

Leges niet helder

Gemeenten zijn allesbehalve helder en duidelijk over de onderbouwing van hun tarieven. Om de grote verschillen in bouwleges tussen de gemeenten te kunnen analyseren en aan te pakken wil Vereniging Eigen Huis dat alle gemeenten verplicht worden het landelijke kostenmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te gebruiken. Met dit model kunnen gemeenten op een uniforme manier hun kostprijs bepalen, tarieven vaststellen en duidelijk maken welke werkzaamheden zij verrichten bij de afhandeling van een bouwaanvraag. Nu kan elke gemeente zelf bepalen welke kosten zij toerekent aan bouwvergunningen. Hieraan moet een einde komen, vindt Vereniging Eigen Huis. Uit onderzoek van de vereniging blijkt dat slechts 1 op de 3 gemeenten het VNG-model gebruikt. De overige gemeenten gebruiken een eigen ‘rekenmodel’ waardoor vergelijking onmogelijk wordt.

Daling bouwproductie

Door de afname van de bouwproductie hebben gemeenten te maken met een daling van de legesinkomsten. Dit vraagt van de gemeenten om het hele proces voor het aanvragen van een bouwvergunning nog eens kritisch bekijken. Inefficiënties moeten eruit gehaald worden en daar waar mogelijk moet worden samengewerkt met andere gemeenten (schaalvergroting) om de kosten te beperken

Meer cijfers en informatie in Dossier Bouwleges

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid