Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Nieuwbouwkopers in problemen door hogere BTW

Geplaatst op 13 jun 2012 , bijgewerkt 13 jun 2012, 11:53

Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet het hogere BTW-tarief pas laat ingaan voor nieuwbouwcontracten die ná 27 april 2012 zijn gesloten. Kopers ...

Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet het hogere BTW-tarief pas laat ingaan voor nieuwbouwcontracten die ná 27 april 2012 zijn gesloten. Kopers die vóór deze datum het contract van hun nieuwbouwwoning hebben getekend, konden onmogelijk rekening houden met deze belastingverhoging. Hierdoor dreigen kopers in financiële problemen te komen. Lang niet iedere koper heeft de financiële ruimte om de hogere verschuldigde BTW te betalen en door de strengere hypotheeknormen kunnen deze kosten vaak niet bij de bank worden bijgeleend. Bij een nieuwbouwwoning gaat het al snel om duizenden euro's extra.

Voorgestelde regeling onvoldoende

Wie het contract voor de bouw van een nieuwbouwwoning heeft getekend, betaalt volgens de plannen van het kabinet tot 1 oktober 19% BTW over in rekening gebrachte bouwtermijnen, daarna gaat het tarief omhoog naar 21%. Deze regeling zal de koper ook op extra kosten jagen als de bouw van de woning wordt opgeschort of vertraagd omdat de verkoopperiode wordt verlengd of de bouwer failliet gaat. Als de bouw van een op papier verkochte woning pas na 1 oktober start kan een nieuwbouwwoning van € 300.000 hierdoor wel € 6.000 euro duurder worden.

Vereniging Eigen Huis pleit voor een betere regeling waarbij de contractdatum bepalend is voor de hoogte van het BTW-tarief. Als het nieuwbouwcontract (de zogeheten koop-aannemingsovereenkomst) is getekend voordat de BTW-verhoging op 27 april bekend werd, moet de koper niet meer dan 19% BTW over het hele bedrag hoeven te betalen.

Vereniging Eigen Huis dringt daarom nogmaals bij de staatssecretaris en bij Kamerleden aan op een betere regeling en roept nieuwbouwkopers die door de aangekondigde BTW-verhoging in de problemen komen zich te melden via btw@eigenhuis.nl.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid