Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Verbouwcontainer op de stoep spekt gemeentekas

Geplaatst op 18 aug 2012 , bijgewerkt 18 aug 2012, 06:07

Eigenwoningbezitters die hun huis willen verbouwen moeten, naast de duizenden euro's voor de bouwvergunning, ook hun gemeente vaak nog honderden euro...

Eigenwoningbezitters die hun huis willen verbouwen moeten, naast de duizenden euro's voor de bouwvergunning, ook hun gemeente vaak nog honderden euro's betalen voor het tijdelijke gebruik van de stoep. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

 
Lansingerland spant de kroon met een rekening van € 578. In 73 % van de onderzochte gemeenten moeten eigenwoningbezitters veel precario of leges betalen voor een tijdelijke container of wc-unit op de stoep. Dit stuit op onbegrip bij eigenwoningbezitters die door de toegevoegde waarde van de verbouwing ook meer OZB aan de gemeente moeten betalen. Vereniging Eigen Huis wil dat er een einde komt aan deze belasting van verbouwende particulieren. Alleen als gemeenten als gevolg van verbouwingen parkeergelden mislopen of kosten moeten maken is een vergoeding redelijk.

'Makkelijke inkomstenbron'


Vereniging Eigen Huis vroeg 40 gemeenten wat een burger moet betalen als deze tijdens een verbouwing een afvalcontainer, een toiletbox en een opslagcontainer op de stoep plaatst. Eerder onderzoek in 2007 toonde aan dat 55 % van de gemeenten daarvoor een rekening presenteert. Inmiddels is dat gestegen tot drie kwart van de gemeenten. Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: "Het lijkt alsof gemeenten op zoek zijn naar nieuwe manieren om geld binnen te halen en de stoep hebben ontdekt als een makkelijke inkomstenbron. Makkelijk, omdat er geen enkele inspanning tegenover staat. De verbouwende burger zou juist moeten worden gestimuleerd, niet extra worden uitgeknepen."

De hoogte van de rekening loopt flink uiteen. In Lansingerland betaalt u € 578, in Maastricht € 465, in Leidschendam-Voorburg € 426, maar in Hellendoorn € 31. In 11 gemeenten hoeft helemaal niets te worden betaald voor het tijdelijke gebruik van de grond.

Hele klus


De 20 gemeenten die in 2007 en 2012 gebruikskosten in rekening brengen hebben de tarieven in deze periode met bijna 24 % verhoogd. Dit komt overeen met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 4,5 %, terwijl de gemiddelde inflatie in deze periode rond 2 % ligt. In Den Haag werd de precario ten opzichte van 2007 met bijna 62 % verlaagd. Het bleek overigens nog een hele klus, zelfs voor de bevraagde ambtenaren, om uit te zoeken of en hoeveel er moet worden betaald.


'Niet wenselijk'


Vereniging Eigen Huis vindt dat gemeenten beperkt gebruik van hun grond voor een korte periode kosteloos moeten toestaan. Alleen als zij door bouwcontainers parkeergelden mislopen of kosten moeten maken is het redelijk daarvoor een compensatie te vragen. De vereniging vindt het niet wenselijk dat gemeenten extra verdienen aan eigenaren die hun huis willen opknappen en daarvoor een paar weken gebruik moeten maken van gemeentegrond. Afschaffing van de ingewikkelde precarioregelingen voor particulieren past bovendien prima bij het overheidsstreven om de administratieve lastendruk te verlagen.

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid