Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Banken spekken hun kassen door een verdere verhoging van de winstmarge op hypotheken

Geplaatst op 19 okt 2012 , bijgewerkt 19 okt 2012, 12:54

De gemiddelde extra winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief is in augustus verder opgelopen tot iets boven de 1%. E...

De gemiddelde extra winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief is in augustus verder opgelopen tot iets boven de 1%. Een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro betaalt daardoor maandelijks ruim 200 euro teveel aan zijn bank. 

Door het onnodig hoge hypotheekrentetarief wordt het mensen ook moeilijker gemaakt een volgende woning te kopen. Daarnaast lijdt de rijksoverheid schade door de hogere renteaftrek. Het handelen van de banken is Vereniging Eigen Huis een doorn in het oog. "Banken spekken hun kassen ten koste van de consument", aldus Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis.

Bij de introductie van de Eigen Huis Rentebarometer een maand geleden stond de extra winstmarge die banken bovenop de normale winst berekenen, op een gemiddelde van 0.85%. De conclusie was toen al dat de overwinst op het rentetarief voor hypotheken buitensporig hoog is. In augustus is de extra winstmarge verder gestegen waardoor de Eigen Huis Rentebarometer op 1,01% uitkomt. De stijging wordt veroorzaakt door het niet doorberekenen aan klanten van een verlaging van de basisrente en een afname van de financieringskosten waar banken van profiteren.

Vereniging Eigen Huis is vorige maand een actie gestart tegen de enorme overwinsten die banken maken op hypotheken. Rob Mulder: "Inmiddels hebben meer dan 82.000 mensen een petitie ondertekend waarmee bezwaar wordt gemaakt tegen de handelswijze van de banken". Naar aanleiding van deze actie zijn er kamervragen gesteld en heeft SP-europarlementariƫr Dennis de Jong vragen gesteld aan de Europese Commissie. De vereniging gaat de handtekeningen binnenkort aanbieden aan de politiek.

RenteperiodeExtra winstpercentage (overwinst)  
  Juli Augustus
 Variabele rente 0.65 0.89 (+0.24) 
 Vaste renteperiode 1-5 jaar 0.75 0.92 (+0.17)
 Vaste renteperiode 5-10 jaar 1.06 1.20 (+0.14)
 Vaste renteperiode langer dan 10 jaar 0.98 1.11 (+0.13)
 Gewogen gemiddelde overwinst 0.85 1.01 (+0.16)

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid