Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Maak omzetten aflossingsvrij naar (bank)spaarhypotheek ook volgend jaar mogelijk

Geplaatst op 26 nov 2012 , bijgewerkt 26 nov 2012, 07:51

Vereniging Eigen Huis vindt het erg vervelend dat er onduidelijkheid is ontstaan over onze oproep aan de politiek om huiseigenaren langer de mogelijk...

Vereniging Eigen Huis vindt het erg vervelend dat er onduidelijkheid is ontstaan over onze oproep aan de politiek om huiseigenaren langer de mogelijkheid te geven hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een (bank)spaarhypotheek. De onrust ontstond door de verkeerde interpretatie van ons bericht door een landelijk persbureau. Dat verhaal is door veel media overgenomen.
Hoewel het persbureau zijn bericht later heeft gecorrigeerd, is bij velen toch een verkeerde indruk ontstaan. Dat betreuren wij. Hieronder geven wij nog een korte uitleg van onze oproep aan de politiek.

Het omzetten van een deel van hun aflossingsvrije hypotheek naar een (bank)spaarhypotheek is een mogelijkheid die huiseigenaren hebben om het risico van een restschuld bij verkoop van de woning te verminderen. Er is geen sprake van een verplichting, maar van een keuze die nodig of verstandig kan zijn als de waarde van de woning daalt onder de hoogte van de hypotheekschuld.
Als de hypotheekschuld door de jaren niet lager wordt, wat het geval is bij een aflossingsvrije hypotheek, kan het raadzaam zijn om alsnog geld te reserveren voor de aflossing.
De meest voordelige manier hiervoor is de bankspaarhypotheek.

Veel mensen willen de mogelijkheden en de consequenties van een dergelijke hypotheekaanpassing bespreken met hun bank of hypotheekadviseur. Het kabinet geeft hen daarvoor tot 31 december, een termijn die volgens ons veel te kort is. Ook voor banken overigens, want die geven aan nu vaak al de loketten te hebben gesloten voor adviesgesprekken en het aanpassen van hypotheken. Dat is onacceptabel, vinden wij. Daarom doen wij de oproep aan het kabinet om huiseigenaren en hypotheekadviseurs tot 1 juni 2013 de tijd te geven om hun hypotheek te verbeteren door de risico's te verminderen. De overheid kost een dergelijk besluit geen geld. Dus waarom zou die haar burgers dwarszitten?

Huizenbezitters dupe van late besluitvorming

Vereniging Eigen Huis wil dat eigenwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek een eerlijke kans krijgen om hun aflossingsvrije lening binnen de huidige regels om te zetten in een (bank)spaarhypotheek. Door de verandering van de regels per 1 januari aanstaande, waartoe de Tweede Kamer pas afgelopen week heeft besloten, wordt huiseigenaren de kans ontnomen om dit onder het bestaande fiscale regiem nog te doen. De deadline van 1 januari is voor banken te kort dag om dergelijke omzettingen nog te realiseren. De loketten zijn hiervoor in feite reeds gesloten. Het gevolg is dat een huiseigenaar die zijn aflossingsvrije hypotheek wil omzetten min of meer verplicht wordt een veel duurdere annu├»teitenhypotheek te sluiten*. Velen zullen om deze reden hier vanaf zien. Dit is ongewenst vanuit het risico dat klanten en banken met aflossingsvrije hypotheken lopen. 

Omdat de besluitvorming in de Tweede Kamer zo lang op zich heeft laten wachten kunnen adviseurs bovendien niet voldoen aan hun zorgplicht tegenover klanten. Deze behoren door hun adviseur ge├»nformeerd te worden over de gevolgen van belangrijke fiscale wijzigingen en de mogelijkheden hierop te anticiperen. Daarom wil de vereniging dat huizenbezitters die een aflossingsvrije hypotheek willen omzetten naar een (bank)spaarhypotheek voor 2013 gebruik kunnen maken van een overgangsregeling, waardoor zij dit ook volgend jaar kunnen doen met behoud van het huidige fiscale regiem.  Gerelateerd aan de bestaande situatie is dit een maatregel die de schatkist niets kost.

Vergeten overgangsregeling heeft gevolgen voor miljoenen eigenaren

Het totale bedrag aan aflossingsvrije hypotheken bedraagt 350 miljard euro, ofwel ruim de helft van de totale Nederlandse hypotheekschuld van 670 miljard. Meer dan 2,5 miljoen huiseigenaren hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Omdat dit jaar al 700.000 huishoudens hypothecair onder water staan is het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek voor velen actueel en voor sommigen urgent. Door de  voorspelde verdere daling van de huizenprijzen zal het aantal hypotheken onder water toenemen tot circa 1 miljoen. Voor deze groep eigenaren, maar ook voor andere huishoudens, kan het verstandig zijn hun hypotheek om te zetten naar een veilige (bank)spaarhypotheek. Het is echter raadzaam om hierover eerst bij een financieel adviseur advies te vragen.

*Uiteraard kunnen huiseigenaren in die situatie ook beslissen om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Zij houden dan ook gewoon recht op renteaftrek over die lening. Zij verliezen alleen de mogelijkheid om alsnog fiscaal gunstig (extra) vermogen op te bouwen door middel van een spaarverzekering of bankspaarrekening om daarmee op een later moment (een deel van) de hypotheekschuld af te lossen.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid