Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Versoepeling hypotheekregels valt of staat met medewerking banken

Geplaatst op 14 dec 2012 , bijgewerkt 14 dec 2012, 17:01

Amersfoort, 14 december 2012 - Vereniging Eigen Huis vindt het een goede zaak dat banken meer ruimte krijgen om hun klanten een hypotheek o...

Amersfoort, 14 december 2012 - Vereniging Eigen Huis vindt het een goede zaak dat banken meer ruimte krijgen om hun klanten een hypotheek op maat te verstrekken. Vooral jonge mensen met goede inkomensperspectieven moeten door deze versoepeling van de hypotheekregels straks gemakkelijker een passende hypotheek kunnen afsluiten dan nu het geval is. De hypotheekverstrekking is de laatste jaren sterk teruggeschroefd en alle aanvragen worden nu door banken op dezelfde starre manier getoetst. Straks kan in voorkomende gevallen  wel weer rekening  worden gehouden met een reëel te verwachten inkomensstijging.

Banken en AFM moeten wel meewerken

Wil de vandaag aangekondigde maatregel werken, dan moeten ook de banken en de AFM meewerken. Hogere hypotheken kunnen niet door de overheid worden afgedwongen, maar ruimere verstrekkingsnormen bieden banken wel de mogelijkheden om in overleg met de klant een woningfinanciering te kiezen die verantwoord is en past bij de inkomensontwikkeling.

Beetje compensatie voor doorgeschoten hypotheekregels

Huizenkopers ondervinden per 1 januari 2013 de nadelige gevolgen van een opeenstapeling van hypotheekbeperkingen en doorgeschoten regelgeving. Deze beperkingen verlammen de woningmarkt onnodig. Vooral starters merken dat: waar in het verleden bij de hypotheekverstrekking rekening werd gehouden met een te verwachten inkomensontwikkeling, is er nu absoluut geen ruimte meer voor een bij de klant passende  kredietverstrekking. De krappe financieringsmogelijkheden zetten de huizenprijzen verder onder druk.

Ingrijpende veranderingen

Op 1 januari wordt de verplichte volledige aflossing van een nieuw afgesloten hypotheek ingevoerd. Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor de langjarige tweedeling tussen bestaande en nieuwe huiseigenaren die hierdoor ontstaat. Het fiscale onderscheid tussen deze groepen brengt onnodige schade toe aan de woningmarkt omdat het verdere prijsdalingen, vermogensverlies en een toename van restschulden veroorzaakt. De vereniging heeft daarom de Eerste Kamer opgeroepen de invoering uit te stellen zodat betere plannen kunnen worden uitgewerkt. Over de invoering van deze maatregel per 1 januari wordt de komende week gestemd.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid