Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Leg ozb-stijgingen aan banden

Geplaatst op 19 feb 2013 , bijgewerkt 19 feb 2013, 15:40

Vereniging Eigen Huis wil dat minister Plasterk snel maatregelen neemt om de jaarlijkse stijging van de onroerende zaakbelasting (ozb) aan banden te ...

Vereniging Eigen Huis wil dat minister Plasterk snel maatregelen neemt om de jaarlijkse stijging van de onroerende zaakbelasting (ozb) aan banden te leggen.

Vereniging Eigen Huis wil dat het Rijk gemeenten dwingende grenzen oplegt aan de jaarlijks toegestane verhoging van de ozb. Daarnaast moeten provincies een bovenmatige verhoging bij gemeenten kunnen tegenhouden en alleen in bijzondere omstandigheden toestaan. De vrijblijvende afspraak over de ozb-stijging tussen het Rijk en de gemeenten, de zogeheten macronorm, blijkt een tandeloze tijger.

De huidige macronorm voor de jaarlijkse ozb-stijging is niet meer dan een richtlijn die gemeenten geen enkele prikkel geeft tot matiging. Bovendien bestaan er geen sancties als een gemeente de macronorm overschrijdt, ook niet als die overschrijding zeer fors is.
Van 2009 tot en met 2013 overschreed de helft van de Nederlandse gemeenten de maximumstijging van 15% voor de ozb, die met het Rijk in de macronorm is afgesproken.

In 68 gemeenten steeg de ozb zelfs meer dan 30% - twee keer zoveel als het afgesproken maximum. In Gemert-Bakel steeg de ozb in vijf jaar tijd zelfs met 170% (gemiddeld van 186 euro naar 502 euro) en de gemeente Heumen verhoogde deze in dezelfde periode met 94% (gemiddeld van 248 euro naar 482 euro).
Eigenaren van woningen en bedrijfspanden ontvangen jaarlijks de aanslag onroerende zaakbelasting, de opbrengst gaat naar voorzieningen voor alle inwoners - eigenaren en huurders - van een gemeente.

Bekijk de hoogte van de ozb in uw gemeente

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid