Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Winstmarges hypotheken verder gestegen

Geplaatst op 15 mrt 2013 , bijgewerkt 15 mrt 2013, 15:28

Hoewel banken de hypotheekrente met enkele tienden van procenten hebben verlaagd, steeg tegelijkertijd hun winstmarge. Dit blijkt uit de Eigen Huis R...

Hoewel banken de hypotheekrente met enkele tienden van procenten hebben verlaagd, steeg tegelijkertijd hun winstmarge. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer van januari 2012 tot en met januari 2013.

De oorzaak van de extra winststijging is dat de financieringskosten van de banken op de kapitaalmarkten (de inkoopkosten) harder dalen dan de renteverlagingen die zij aan hun klanten presenteren.

Nieuw record

De kosten die banken maken voor het lenen van geld op de kapitaalmarkten, daalden met ruim 1 procentpunt van 4,14% in januari 2012 naar 3,03% een jaar later. De hypotheekrente die klanten betaalden, daalde in dezelfde periode met slechts 0,2 procentpunt. Volgens de Eigen Huis Rentebarometer steeg hierdoor de 'overwinst' van de banken op de hypotheekrente naar een nieuw record van 1,62 procentpunt voor hypotheken met de veelvoorkomende tien jaar vaste renteperiode.  

Voor een huishouden met een hypotheek van 250.000 euro betekent de hoge extra winstopslag van hun bank een verhoging van de bruto-maandlast van ruim 300 euro.

Over alle hypotheekvormen berekenen banken in janauri 2013 gemiddeld 1,35 procentpunt aan extra winst. Dat is de winst die bovenop de gebruikelijke winstopslag komt die de banken voor de crisis aan klanten berekenden.

Onderzoek NMa

Volgens Vereniging Eigen Huis is er voldoende ruimte de hypotheekrente verder te verlagen. Namens ruim 125.000 huiseigenaren vroeg de vereniging in februari de Tweede Kamer in te grijpen door de hoge overwinsten op de hypotheekrente aan banden te leggen.

Binnenkort publiceert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de resultaten van een tweede onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt en de hoogte van de hypotheekrente. Tijdens de eerste NMa Sectorstudie Hypotheken in mei 2011 was er sprake van een spectaculaire daling van de winstmarge van de banken op hun hypotheken. Dit was slechts een tijdelijk effect. Na de publicatie van het rapport stegen de overwinsten weer tot historische hoogten. Naar verwachting publiceert de NMa op korte termijn het vervolgonderzoek.

Bekijk de Eigen Huis Rentebarometer

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid